Autorzy tzw. Badania Siedmiu Krajów prowadzili badania przez 50 lat, na grupie 12 tys. mężczyzn w średnim wieku ze Stanów Zjednoczonych, Finlandii, Holandii, Włoch, Chorwacji i Serbii, Japonii oraz Grecji (w tym na 700 mieszkańcach Krety). Efekty ich pracy są zadziwiające. Jak się okazało, to właśnie mieszkańcy tej greckiej wyspy cieszą się wyjątkowo długim życiem, a choroby układu krążenia i nowotwory nie są im groźne.
Dlaczego akurat Kreteńczycy? Mieszkańcy tej wyspy odżywiają się przede wszystkim tym, co pochodzi z ich ziemi. Matka Natura była dla nich łaskawa, ponieważ wyspa obfituje w żyzne gleby, zaś w połączeniu ze śródziemnomorskim klimatem podgrzewanym dodatkowo przez niedaleki ląd afrykański staje się rolniczym rajem. Głównymi składnikami są owoce, warzywa strączkowe i pełnoziarniste, z oliwą z oliwek jako głównym źródłem tłuszczu. Mieszkańcy Krety umiarkowanie spożywają różnego gatunku ryby, produkty mleczne i orzechy, na zmianę z ograniczoną ilością czerwonego mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło czy pozostałe produkty mleczne.
Na kreteńskich stołach znajdziemy również sery na bazie mleka koziego i owczego, przeważnie długodojrzewający ser graviera z przewagą owczego. Poza tym dieta kreteńska nie może się obejść bez wina. Kieliszek czerwonego wina każdego dnia sprawia, że mieszkańcy Krety mogą cieszyć się długim i radosnym życiem.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com