Kreta: i żyli długo i szczęśliwie

Opublikowano: 2015-10-25
Podróż na Kretę.
Według przeprowadzonych tzw. Badań Siedmiu Krajów, prowadzonych przez pięćdziesiąt lat wynika, że to właśnie Kreteńczycy cieszą się długim zdrowiem.

Autorzy tzw. Badania Siedmiu Krajów prowadzili badania przez 50 lat, na grupie 12 tys. mężczyzn w średnim wieku ze Stanów Zjednoczonych, Finlandii, Holandii, Włoch, Chorwacji i Serbii, Japonii oraz Grecji (w tym na 700 mieszkańcach Krety). Efekty ich pracy są zadziwiające. Jak się okazało, to właśnie mieszkańcy tej greckiej wyspy cieszą się wyjątkowo długim życiem, a choroby układu krążenia i nowotwory nie są im groźne.

Dlaczego akurat Kreteńczycy? Mieszkańcy tej wyspy odżywiają się przede wszystkim tym, co pochodzi z ich ziemi. Matka Natura była dla nich łaskawa, ponieważ wyspa obfituje w żyzne gleby, zaś w połączeniu ze śródziemnomorskim klimatem podgrzewanym dodatkowo przez niedaleki ląd afrykański staje się rolniczym rajem. Głównymi składnikami są owoce, warzywa strączkowe i pełnoziarniste, z oliwą z oliwek jako głównym źródłem tłuszczu. Mieszkańcy Krety umiarkowanie spożywają różnego gatunku ryby, produkty mleczne i orzechy, na zmianę z ograniczoną ilością czerwonego mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło czy pozostałe produkty mleczne.

Na kreteńskich stołach znajdziemy również sery na bazie mleka koziego i owczego, przeważnie długodojrzewający ser graviera z przewagą owczego. Poza tym dieta kreteńska nie może się obejść bez wina. Kieliszek czerwonego wina każdego dnia sprawia, że mieszkańcy Krety mogą cieszyć się długim i radosnym życiem.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15