W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Kuchnia i muzyka najwyższych lotów

Opublikowano: 2013-06-28
Kuchnia i muzyka najwyższych lotów na pokładzie samolotów KLM.
Linie KLM słyną z organizowania niespodzianek dla swoich klientów.

Pasażerowie lotu do Hong Kongu zostali mile zaskoczeni kolacją przygotowaną przez słynnego holenderskiego szefa kuchni Richarda Ekkebus, który wszystkie dania przygotował w czasie lotu na pokładzie samolotu. Z kolei w ubiegły piątek holenderska Królewska Orkiestra Concertgebouw dała dwa minikoncerty na pokładzie samolotu lecącego do São Paulo.

Podniebne smaki
Kolacja przygotowana przez Richarda Ekkebus była ostatnim etapem kwalifikacji na Certyfikowanego Master Szefa, który jest najwyższym tytułem przyznawanym profesjonalistom w holenderskiej gastronomii. Komisja w składzie znamienitych holenderskich szefów kuchni ogłosiła, że Ekkebus zdał pomyślnie kolejny etap egzaminu przeprowadzony wyjątkowo na pokładzie samolotu. Richard Ekkebus od grudnia 2012 roku jest odpowiedzialny za komponowanie posiłków serwowanych pasażerom Klasy Biznes linii KLM.

Kolacja dla pasażerów linii KLM przygotowana przez Richarda składała się z następujących elementów:

Przystawka

  • Białe szparagi z homarem, serwowane z dressingiem z pomarańczy, marchewek i musztardy
  • Ceviche z bogactwem pomidorów i arbuza zwieńczone hiszpańską szynką Bellota i chrupiącymi pomidorami na zakwasie

Danie główne

  • Holenderski filet z soli podany z krabami z Morza Północnego, z konfiturą z kalafiora i typowymi holenderskimi Opperdoes z ziemniaków i wodorostów
  • Gulasz cielęcy: duszona cielęcina w kremowym sosie, otulona letnimi warzywami i spaghetti oraz obsypana grzybami

Deser

  • Panna cotta z czarnym pieprzem i czerwonymi porzeczkami marynowanymi w hibiskusie
  • Ciasto czekoladowe z kremem brulée i ciemną czekoladą ganache


Egzamin końcowy Richarda Ekkebus odbędzie się w restauracji Amber** w Hong Kongu, w czasie którego specjalnie powołana komisja oceni ponad 100 aspektów kulinarnego kunsztu Richarda.

Na początku tego roku linie KLM otrzymały wyróżnienie Skycanner's European Airline Food Awards w kategorii lotów długodystansowych. KLM od lat serwuje w Klasie Biznes posiłki komponowane przez najsłynniejszych holenderskich szefów kuchni łącząc ich siły z doświadczeniem znanych sommelierów. Holenderskie linie lotnicze dużą wagę przykładają również do wysokiej jakości składników, na bazie których przygotowywane są posiłki serwowane na pokładzie (w Klasie Ekonomicznej kanapki przygotowywane są wyłącznie z organicznego pieczywa). Na szczególną uwagę zasługuje menu w Klasie Biznes, które zmienia się co tydzień, a podróżni mają do wyboru np. duszoną dziczyznę lub dorsza w curry w sosie kokosowo-cytrynowym.

Koncert wśród gwiazd
W ubiegły piątek holenderska Królewska Orkiestra Concertgebouw dała na pokładzie samolotu KL791 lecącego do São Paulo niezwykłe dwa minikoncerty inaugurujące światowe tournée z okazji 125 rocznicy jej istnienia. Muzycy wykonali m.in. utwory Mozarta i Beethovena. Boeing 777-300, który zmienił się w salę koncertową, jest wyposażony w WiFi, co umożliwiło pasażerom wysyłanie e-maili i SMS-ów oraz zamieszczanie filmików z wstępów w różnych kanałach social media. Linie lotnicze KLM są globalnym parterem świtowego tournée Królewskiej Orkiestry Concertgebouw.

„KLM miał zaszczyt transportu do São Paulo Królewskiej Orkiestry Concertgebouw. W tym samym czasie reszta świata mogła rozkoszować się minikoncertem za sprawą mediów społecznościowych, który odbył się na pokładzie samolotu” – powiedział  Peter Hartman, prezes i dyrektor generalny KLM.

Specjały szefa kuchni Richarda Ekkebus można zobaczyć pod adresem: www.youtube.com/klm, natomiast fragmenty wyjątkowego koncertu Królewskiej Orkiestry Concertgebouw dostępne są pod adresem: www.youtube.com/klm .

* Dania podane w czasie lotu zostały przygotowane na bazie ryb mających certyfikaty MSC oraz mięs oznaczonych symbolem “better life” wydawanym przez holenderskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt.

Fot. AIR FRANCE KLM
IP



Facebook
 

COUNT:33