W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Kurczak cacciatore

Opublikowano: 2017-11-19
Przepis na zapiekanego kurczaka w pomidorach.
Przepis zapiekanego kurczaka z warzywami w pomidorach.

Składniki dla 3-4 osób:
•    1 puszka pomidorów krojonych Łowicz
•    1 kg dowolnych części kurczaka
•    1 cebula
•    3-4 ząbki czosnku
•    2 małe papryki (czerwona i żółta)
•    ok. 3-5 łyżek oliwy / oleju do smażenia
•    250 ml białego wina wytrawnego lub bulionu
•    szczypta suszonych płatków chili (lub 2-3 papryczki peperoncino)
•    kilka gałązek świeżego tymianku (lub ok. ¼ łyżeczki suszonego)
•    sól, pieprz  (ilość do smaku)
•    garść czarnych oliwek
•    kilka gałązek natki pietruszki

Wykonanie:
Cebulę i ząbki czosnku obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki.
Kawałki kurczaka natrzyj solą, po czym na rozgrzanym tłuszczu obsmaż na złoto z wszystkich stron. Podsmażone mięso przełóż na półmisek.
Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, smaż na małym płomieniu, aż stanie się szklista. Następnie dodaj czosnek, chili, tymianek  i kawałki papryki – smaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalej białym winem, doprowadź do wrzenia. Na warzywach ponownie ułóż kawałki kurczaka, wymieszaj pomidory krojone z puszki oraz oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym płomieniu ok. 20 minut, aż sos zredukuje się mniej więcej do połowy.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Patelnię z kurczakiem wstaw do gorącego piekarnika (dotyczy patelni żeliwnej lub stalowej, w innym wypadku przełóż najpierw zawartość patelni do żaroodpornego naczynia). Piecz jeszcze ok. 30-40 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W połowie czasu, przewróć kawałki mięsa na drugą stronę.
Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z bagietką, ryżem lub makaronem.

ip

fot. Łowicz



Facebook
Reklama
 

COUNT:34