W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Kurkuma Piperyna

Opublikowano: 2015-09-14
Suplement diety Kurkuma Piperyna – pikantnie na trawienie.
Tradycyjna, hinduska przyprawa curry ma swoich entuzjastów i zajadłych przeciwników. Trudno odmówić jej charakteru – ale nie wszyscy lubią wyraziste smaki.

Grono wielbicieli powinno jednak sukcesywnie rosnąć, bo wchodzące w skład złocistego curry przyprawy mają, jak się okazuje, niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze. Regulują trawienie i – jak nieśmiało na razie twierdzą naukowcy – działają antynowotworowo, zmuszając komórki rakowe do samounicestwienia. Jeżeli nie lubimy dodatku curry albo nie możemy go jeść codziennie (wszystko się może w końcu przejeść...), sięgnijmy po Kurkumę Pierynę, suplement diety firmy Alter Medica.

Suplement diety Kurkuma Piperyna korzystnie wpływa na procesy trawienne dzięki swoim roślinnym składnikom, które wspomagają metabolizm, wzmacniają wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Łagodzą też niestrawność, zaparcia, biegunki i wzdęcia.

Składniki aktywne preparatu to:

  • ekstrakt z kłącza kurkumy (Curcuma longa),
  • ekstrakt z owoców czarnego pieprzu (Piper nigrum).


Kurkuma (znana również jako ostryż długi) to przyprawa kuchni indyjskiej z rodziny imbirowatych – nadaje potrawom charakterystyczny, złocisty kolor i specyficzny smak. Odpowiada za to jej główny składnik, czyli kurkumina, która wspomaga trawienie, ma intensywny, podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny smak. Kurkuma jest jednym z najsilniejszych znanych naukowcom antyutleniaczy – wschodni medycy przypisują jej zdolność niszczenia komórek nowotworowych, odwracania procesów degeneracji tkanek nerwowych (w chorobie Alzheimera i Parkinsona) i leczenia chorób reumatycznych stawów. 

Tradycyjnie zalecano ją jednak przede wszystkim tym, którzy chcieli odbudować florę bakteryjną jelit, złagodzić wzdęcia, a nawet... odrobaczyć organizm. Kurkuma ma właściwości wspomagające wydzielanie soków żołądkowych i żółci – utrzymuje w dobrej formie wątrobę i woreczek żółciowy, a nawet chroni je przed uszkodzeniami. Wspiera też naturalne procesy odtruwania tych organów.

Współczesna medycyna zainteresowała się kurkumą, kiedy odkryto, że ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Zawarta w ekstrakcie z owoców czarnego pieprzu, piperyna poprawia przyswajanie kurkumy, wspomaga regulowanie pracy przewodu pokarmowego. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Poprawia wchłanianie składników odżywczych, bo zwiększa ukrwienie układu pokarmowego, dzięki czemu przenikają one łatwiej z jelita do krwi. Ekstraktowi z czarnego pieprzu przypisuje się też właściwości odchudzające. Stymuluje intensywniejsze spalanie tłuszczu przez organizm i zużywanie istniejących zapasów tkanki tłuszczowej.

Wiadomo, że również w roli przyprawy kurkuma zwykle występuje wraz z pieprzem, bo zdaniem kucharzy świetnie się wzajemnie uzupełniają. Warto dodawać je do ciężkostrawnych potraw.

Opakowanie preparatu Kurkuma Piperyna zawiera 60 kapsułek i kosztuje w aptece ok. 39 zł.
Zalecane dawkowanie – 2 kapsułki dziennie, popijamy je dużą ilością wody.

Fot. Alter Medica
Informacja prasowa



Facebook
 

COUNT:31