Len zwyczajny

Opublikowano: 2019-03-26
Leksykon drzew i roślin – len zwyczajny.
Rośliny i drzewa nie tylko dbają o jakość naszego powietrza, ale potrafią mieć szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.

Historia pochodzenia
Już przed kilkoma tysiącami lat len uprawiany był w krajach Bliskiego Wschodu, później zaczęli się nim również interesować starożytni Rzymianie oraz Grecy. W Polsce jest to roślina uprawna, niestety areał na którym jest hodowana w naszym kraju z roku na rok maleje.

Zastosowanie
Nasiona lnu mają głównie zastosowanie w przemyśle piekarniczym - do wypieku chleba oraz bułek. Stanowi również składnik mieszanek ziołowych i herbacianych. Nasionami lnu można również panierować kotlety. Len ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i zielarstwie. Nasiona lnu pogniecione i namoczone w wodzie, zażywane po łyżce rano i wieczorem, służą jako środek rozwalniający. Największe znaczenie mają wodne wyciągi z siemienia lnianego, które podaje się w stanach nieżytowych lub zapalnych żołądka, owrzodzeniu jelit, dwunastnicy i przy nadkwasocie. Ponadto z lnu wytłacza się olej lniany, który w formie pokostu może służyć jako impregnat, w formie nie zagęszczonej stosuje się go jako smarowidło a czasem jako farmaceutyk w celach rozwalniających. Len jest również starą rośliną użytkową uprawianą od kilku tysięcy lat na włókno, które mimo konkurencji tworzyw sztucznych nadal jest bardzo cenione choć coraz bardziej o nim zapominamy. Z powodu występowania włókien na całej długości, łodygi lnu są wyrywane z korzeniami.

Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:28