Historia pochodzenia
Już przed kilkoma tysiącami lat len uprawiany był w krajach Bliskiego Wschodu, później zaczęli się nim również interesować starożytni Rzymianie oraz Grecy. W Polsce jest to roślina uprawna, niestety areał na którym jest hodowana w naszym kraju z roku na rok maleje.
Zastosowanie
Nasiona lnu mają głównie zastosowanie w przemyśle piekarniczym - do wypieku chleba oraz bułek. Stanowi również składnik mieszanek ziołowych i herbacianych. Nasionami lnu można również panierować kotlety. Len ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i zielarstwie. Nasiona lnu pogniecione i namoczone w wodzie, zażywane po łyżce rano i wieczorem, służą jako środek rozwalniający. Największe znaczenie mają wodne wyciągi z siemienia lnianego, które podaje się w stanach nieżytowych lub zapalnych żołądka, owrzodzeniu jelit, dwunastnicy i przy nadkwasocie. Ponadto z lnu wytłacza się olej lniany, który w formie pokostu może służyć jako impregnat, w formie nie zagęszczonej stosuje się go jako smarowidło a czasem jako farmaceutyk w celach rozwalniających. Len jest również starą rośliną użytkową uprawianą od kilku tysięcy lat na włókno, które mimo konkurencji tworzyw sztucznych nadal jest bardzo cenione choć coraz bardziej o nim zapominamy. Z powodu występowania włókien na całej długości, łodygi lnu są wyrywane z korzeniami.
Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com