• 4 fenkuły
• 1 cebula
• 1 łyżka masła klarowanego
• odrobina białego wina
• galgant, bertram, sól
• 200 g mozzarelli
• uprażona orkiszowa bułka tarta
Fenkuły blanszować w osolonej wodzie przez 5 minut. Zewnętrzne liście usunąć i ułożyć w nasmarowanej masłem formie do pieczenia. Pozostałą część fenkułu pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle klarowanym, dodać pokrojone fenkuły, razem krótko poddusić, następnie dolać odrobinę wina i przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić. Mozzarellę pokroić w kostkę i połączyć z fenkułami. Tak przygotowaną masą napełnić fenkułowe łódeczki, a każdą z nich posypać łyżką uprażonej orkiszowej bułki tartej. Zapiekać w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen", Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle, Wydawnictwo Esprit 2016
fot. Wydawnictwo Esprit