Łodeczki z fenkułu

Opublikowano: 2016-09-19
Przepis na faszerowane fenkuły według przepisu św. Hildegardy z Bingen.

• 4 fenkuły
• 1 cebula
• 1 łyżka masła klarowanego
• odrobina białego wina
• galgant, bertram, sól
• 200 g mozzarelli
• uprażona orkiszowa bułka tarta

Fenkuły blanszować w osolonej wodzie przez 5 minut. Zewnętrzne liście usunąć i ułożyć w nasmarowanej masłem formie do pieczenia. Pozostałą część fenkułu pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle klarowanym, dodać pokrojone fenkuły, razem krótko poddusić, następnie dolać odrobinę wina i przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić. Mozzarellę pokroić w kostkę i połączyć z fenkułami. Tak przygotowaną masą napełnić fenkułowe łódeczki, a każdą z nich posypać łyżką uprażonej orkiszowej bułki tartej. Zapiekać w temperaturze 180°C przez około 15 minut.


Przepis pochodzi z książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen", Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle, Wydawnictwo Esprit 2016

fot. Wydawnictwo Esprit



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15