W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Made in Italy

Opublikowano: 2017-07-27
Włoskie makarony.
Kwintesencją kuchni włoskiej są pyszne sosy i genialne makarony we wszystkich możliwych kształtach. Ale czy wiemy, do czego one pasują?

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, ale każdy kształt makaronu ma swój rodzaj sosu, z którym najlepiej się komponuje. Tylko Włosi wiedzą, dlaczego do sosu bolońskiego pasuje długie spaghetti, a do szparagowego cienkie taglierini.

Jeśli nie chcesz popełnić kulinarnego faux pas, zerknij na poniższą ściągawkę:

  • Bavette – węższy od tagiatelle i o eliptycznym przekroju. Wywodzi się z Ligurii, a w Genui podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.
  • Canneloni – wyglądem przypomina rurkę o średnicy ok. 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym i posypany startym serem.
  • Conchiglie – muszelki możemy dodawać do zup lub do sałatek. Te duże nadziewa się masą z sera, mięsa i warzyw. Włosi czasem zapiekają je i polewają salsą – tak jak meksykańskie tacos.
  • Farfalle – potocznie zwany kokardkami, to najbardziej popularny i uniwersalny kształt makaronu. Pasuje dosłownie do wszystkiego: do sosów, sałatek i zup, w wersji miniaturowej dodaje się go do zupy minestrone.
  • Fusilli – czyli „świderki”, w całości Włosi dodają do pasty, przełamane na pół wrzucają do zupy. Fusilli są też składnikiem zapiekanek, które piecze się w grubym naczyniu żaroodpornym.
  • Pappardelle – płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki. Pod względem szerokości plasuje się pomiędzy tagiatelle a lasagne. Podawany jest zimą z ciężkimi sosami, np. z dziczyzną.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 

COUNT:31