W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Melony i arbuzy – zdrowe i soczyste

Opublikowano: 2012-08-23
Zdrowe owoce - melon i arbuz.
Słodkie, soczyste i orzeźwiające – melony i arbuzy to jedne z ulubionych letnich owoców.

Nic w tym dziwnego – dzięki temu, że zawierają bardzo dużo wody, a do tego są delikatne i aromatyczne w smaku, idealnie nadają się na gorące dni, które według synoptyków jeszcze czekają nas tego lata.

Znanych jest bardzo wiele gatunków melonów, zróżnicowanych m.in. pod względem zawartości wody czy cukru. Każdy z nas zna różowego arbuza z grubą zieloną skórą na zewnątrz czy okrągłe jak piłka, słodkie, żółte melony. Ten pierwszy w ponad 90% składa się z wody, dlatego jest to owoc, który kochają nasza skóra i nerki. Te drugie zaś zawierają więcej cukru, ale także witamin oraz karotenu.  A co ciekawe jedne i drugie są blisko spokrewnione z często występującym na naszym stole… ogórkiem.

A oto mały przegląd najpopularniejszych odmian:

  • Sugar Baby – chyba najbardziej znana odmiana arbuza. Jest okrągły, jego skóra gruba i ciemnozielona, a miąższ ciemnoróżowy. Dojrzały jest aromatyczny i słodki.
  • Crimson Sweet – ma owalny kształt i ciemnozieloną skórkę w jaśniejsze paski, w smaku podobny do Sugar Baby
  • żółty melon miodowy – ma charakterystyczną jaskrawożółtą skórkę, a jego środek jest jasnożółty lub nawet biały. Słodki i orzeźwiający.
  • melon Galia – bardzo słodki i smaczny melon z żółtawą skórką i biało-zielonkawym środkiem.


Mix praktycznych porad
Najlepiej smakują dobrze dojrzałe melony i arbuzy. Jak jednak rozpoznać czy owoc jest dojrzały? Należy spojrzeć na jego czubek – nie powinien być jasny, ale jak najbardziej zbliżony kolorem do reszty skórki. Dodatkowo, gdy postukamy w dojrzałego melona lub arbuza, wytwarza ona jakby mini-wibracje.

Jeśli kupujemy więcej melonów czy arbuzów, najlepiej przechowywać je w chłodzie – w piwnicy lub lodówce. W ten sposób pozostaną świeże do dwóch tygodni. Natomiast, kiedy już pokroimy owoc, dobrze byłoby go trzymać w pojemniku przykrytym folią spożywczą – wtedy nie straci wiele ze swojego aromatu. Pokrojone melony i arbuzy należ spożyć w ciągu dwóch dni.

Są pyszne i orzeźwiające, dobrze nawadniają i mają mało kalorii, dlatego warto zastępować nimi słodycze. Cieszmy się ostatnimi dniami lata i bez obaw sięgajmy po arbuzy i melony.

Małgorzata Dudek
(malgorzata.dudek@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
 

COUNT:31