W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Muffiny z jagodami

Opublikowano: 2013-07-16
Przepis na muffiny z jagodami.
Pyszne, puszyste, a na dodatek bajecznie proste. Za to właśnie uwielbiamy muffiny. Choć można je wypełnić nadzieniem, jakie tylko sobie wymarzymy, najlepiej smakują z owocami.

Muffiny z jagodami to kompozycja idealna. Fantastycznie smakują, jako dodatek do kawy i herbaty, w sam raz nadają się na lekki deser i podwieczorek. Muffiny z jagodami z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagającego łasucha.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki Otrąb Owsianych Wysokobłonnikowych Kupiec
  • 1/2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Kupiec
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/lub 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 malutkie lub 2 bardzo duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g jagód mrożonych lub świeżych


Przygotowanie:
Masło roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną Kupiec, ekstrakt z wanilii (lub cukier wanilinowy), szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Gdy masa troszkę przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie mieszać. Do gęstej i błyszczącej masy dodać przesianą mąkę pszenną, otręby owsiane Kupiec i proszek do pieczenia. Mieszać przez około 1 minutę. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, każdą posypać jagodami. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce i ostudzić.

Fot. Kupiec
IP



Facebook
 

COUNT:32