W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Najważniejsze fakty dotyczące papryki

Opublikowano: 2015-01-26
Papryka - fakty i mity.
Skąd pochodzi papryka? Jak wiele ma odmian? Jakie są właściwości papryki?

O tym pięknym, smacznym i wyrazistym produkcie można rozmawiać godzinami. W tym miejscu spróbujemy ustalić, jakie są najważniejsze fakty dotyczące papryki.

Papryka pochodzi z Boliwii, ale mówi się, że pierwsza znana uprawa papryki miała miejsce w Ameryce Środkowej, a także Ameryce Południowej już około 10.000 lat temu. Prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się tych upraw z Boliwii do tych obszarów jest przypisana przenoszeniem jej przez ptaki. Później papryka istniała głównie w Ameryce, aż Krzysztof Kolumb spisał się wraz ze swoimi rejsami w popularyzacji papryki na całym świecie. Oryginalne papryki były małe i okrągłe, w odróżnieniu od większości dzisiejszych, które są długie i większe – najczęściej w kolorze czerwonym.

Co można zrobić z papryki?
Najczęściej papryka zostaje wykorzystana do wzbogacenia ogół mdłej żywności, takiej jak ryż czy kukurydza. Oto lista najbardziej interesujących, a także bardziej typowych zastosowań papryki:

  • marynowana papryka
  • galaretka z papryki
  • pieczona papryka
  • dodawanie słodkie papryki do dań z makaronem
  • sos z papryki
  • gaz pieprzowy


Czym różnią się rodzaje istniejące rodzaje papryki? Nie wszystkie rodzaje są poddane klasyfikacji. Jest naukowa metody klasyfikacji, która używa nazwy rodzaju i gatunku, przy czym najbardziej znany i uprawiany rodzaj papryki jest to zwyczajnie czerwona papryka. Wszystkie pozostałe typy papryki są oznaczone jako te należące do typu chili. Nie ma metody, które rozdziela pozostałe kategorie - od ostrej, słodkiej papryki po tą do ozdobnego wykorzystania. Raczej stosuje się klasyfikacje pod względem jej pochodzenia.

A na koniec najważniejsze, czyli właściwości papryki dla naszego zdrowia. Regularne spożywanie pieprz może wywrzeć zarówno dobre, jak i złe skutki dla zdrowia. Jednym z najbardziej wyraźnych skutków jest to papryki jedzenia to, że według badań może pomóc organizmowi kontrolować jego ilość insuliny, co jest bardzo korzystne dla chorych na cukrzycę. Podkreślana jest również jej pomoc w zatrzymywaniu rozprzestrzeniania się raka prostaty u niektórych mężczyzn.

Fot. pixabay.com
Autor zewnętrzny



Facebook
 

COUNT:30