Wiosną w ALYKI królują kolorowe nowalijki i szparagi. Lato to czas soczystych owoców, orzeźwiających chłodników i zdrowych sałatek. Jesienią w menu sezonowym goszczą aromatyczne grzyby oraz przepyszna dynia w wielu odsłonach. Zimą natomiast zachęca się do degustacji rozgrzewających, aromatycznych i wzmacniających odporność dań, idealnych na mroźne dni.
W maju restauracja ALYKI zaprasza na następujące menu sezonowe:
PRZYSTAWKI
Tradycyjne podpłomyki z dodatkami: ser pleśniowy kamiennogórski, orzechy włoskie, szczypiorek, makrela wędzona, jajko sadzone, pomidorki koktajlowe, bryndza, miód z pasieki smoleckiej, szpinak, słonecznik
ZUPA
Tradycyjny rosół z kury z domowym makaronem
SAŁATKI
Sałatka z wątróbką drobiową confit w maśle ziołowym, sałąta dębowa, granat, grejpfrut, grzanki,
DANIA GŁÓWNE
Kotlet schabowy smażony na smalcu, młoda kapusta zasmażana, puree z koperkiem
Gulasz z dziczyzny podawany w kociołku z kaszą gryczaną
Pół pieczonej kaczki w soli himalajskiej, karmelizowane jabłko, dodatek skrobiowy do wyboru
Pęczotto z grasicą, kasza pęczak, warzywa korzeniowe
ip
fot. Alyki