W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Olej arganowy – złoto Maroka

Opublikowano: 2017-05-03
Drogocenny olej arganowy.
Jeśli chcesz, aby twoja skóra i włosy zdrowo i pięknie wyglądały, używaj kosmetyków z olejem arganowym.

Stosowany w Maroko od wieków, całkiem niedawno znalazł uznanie w oczach europejskich dermatologów i kosmetologów. Bogaty w witaminy A i E, zawiera antyoksydanty, kwasy omega-6 i omega-9 oraz karotenoidy. Wykazuje niezwykle korzystne działanie dla skóry, gdyż nawilżając ją, jednocześnie łagodzi stany zapalne i podrażnienia.

Olej czy olejek?
Oleje pozyskiwane są z nasion, miąższu, zarodków i otrąb roślin oleistych metodą ekstrakcji na gorąco lub tłoczenia na zimno. Olejki otrzymywane są z kwiatów, liści, korzeni, ziela, drewna, kory, gałęzi, nasion i owoców przez destylację z parą wodną lub wodą. Podsumowując: oleje to tłuszcze, olejki zaś – ciekłe, lotne substancje zapachowe używane np. w perfumiarstwie.

Olej arganowy stosowany jest zarówno w produktach do makijażu, jak i pielęgnacji ciała:
Make-up: nie podrażnia i nie uczula, stąd właśnie jego obecność w niektórych mascarach i eyelinerach, czyli kosmetykach do makijażu wrażliwych miejsc oczu. Z kolei obecność witaminy E, która chroni przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego, sprawdza się w szminkach i błyszczykach, czyli kosmetykach do makijażu ust, pokrytych wyjątkowo cienką i delikatną skórą.  Przy okazji olej arganowy nawilża je, pielęgnuje i sprawia, że stają się jedwabiście gładkie.

Demakijaż: producenci kosmetyków wykorzystują zdolność oleju arganowego do łagodzenia podrażnień, produkując płyny micelarne do demakijażu twarzy i oczu. Tego typu płyny znakomicie radzą sobie z usuwaniem wodoodpornego makijażu.

Pielęgnacja ciała: wygładza, nawilża i uelastycznia skórę. Stąd jego obecność w odżywczych mgiełkach olejowych, płynach do kąpieli, żelach pod prysznic, a także produktach do nawilżania ciała – zarówno bogatszych masłach, jak i leciutkich balsamach.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 

COUNT:31