Olej kokosowy -naturalny i uniwersalny kosmetyk?

Opublikowano: 2016-04-18
Naturalny i uniwersalny kosmetyk - olej kokosowy.
Jak go używać?

Jego zastosowanie jest dość szerokie: można go wykorzystać w kuchni, jako kosmetyk, źródło witamin, a także jako środek wspomagający odchudzanie.

Olej kokosowy jest bogaty w witaminy B1, B2, B3, B6, C i E. Jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, potasu, magnezu, cynku, żelaza i fosforu. Jest to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany najczęściej, jako rafinowany, odkwaszany i wybielany.

Zastosowanie w kosmetyce
Może być używany, jako środek do demakijażu, ze względu na właściwości nawilżające nie będzie podrażniał delikatnej okolicy oczu. Doskonale się sprawdza, jako balsam do całego ciała, regularnie stosowany przeciwdziała rozstępom. Można go używać jako odżywkę do włosów- na rozdwojone końcówki po umyciu włosów, a następnie spłukać. Olej kokosowy nie tylko nawilża, wygładza, ale także pomaga przy rozczesywaniu niesfornych włosów. Można go stosować jako dodatek do mascary, jako środek pielęgnujący rzęsy i brwi. Nawilża także skórę twarzy, wieczorem może być stosowany zamiast serum, gdyż doskonale redukuje wydzielanie sebum na twarzy. Po zmieszaniu z solą himalajską można stworzyć peeling do twarzy, z cukrem-do ciała. Ma także właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne, więc można go stosować także, jako krem do rąk. Olej kokosowy jest stosowany także jako dezodorant - maskuje brzydki zapach, ale nie działa jako typowy antyperspirant. Ma właściwości wybielające, więc można go stosować także, jako płyn do płukania ust.

W kuchni
Olejem kokosowym można zastąpić tłuszcze, dlatego idealnie sprawdza się jako produkt do smażenia, grillowania czy pieczenia ciast czy przygotowywania deserów. Można używać go także zamiast masła - do smarowania.

Jako źródło witamin, środek wspomagający odchudzanie
Codzienne spożywanie około dwóch łyżeczek przyśpiesza metabolizm. Jest produktem sycącym, dlatego na długo zaspokaja uczucie głodu, a także powstrzymuje przed podjadaniem między posiłkami. Przyczynia się do powstawania tzw. ”dobrego cholesterolu” i pomagają budować tkankę mięśniową. Jest także naturalnym antybiotykiem.

Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie. Brzmi to trochę, jak magiczny środek na wszystko. Najlepiej wypróbować i sprawdzić, które zastosowanie jest właściwe.

Sylwia Wasin
(sylwia.wasin@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15