Pampuchy babci Filipa

Opublikowano: 2018-01-18
Przepis na drożdżowe bułeczki na parze z drożdżami Delecta.
Jak podziękować dziadkom w dniu ich święta? Może zrobić coś pysznego, co kojarzy się z czasami dzieciństwa. Pomoże przepis na drożdżowe bułeczki na parze.

Z okazji Dnia Babci i Dziadka Delecta zadała sześciorgu dzieciom „trudne pytania” o świat rodziców i dziadków. Zobacz, co odpowiedziały rezolutne maluchy… Film do zobaczenia także na You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=HKEIMqn5jwU

Opowieść Filipa o "puchatych" pampuchach zainspirowała do stworzenia prostego przepisu na pyszne bułeczki drożdżowe, którymi można uraczyć dziadków niekoniecznie swoich.

Składniki
500 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
3 łyżki cukru
4-5 g drożdży Delecta
350 – 360 ml ciepłego mleka
2 łyżki oliwy

Mąkę pszenną przesiej przez sito i wymieszaj z solą, cukrem, suchymi drożdżami, mlekiem i oliwą. Ciasto wyrabiaj aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie przełóż je do naoliwionej misy i pozostaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 15 równych części i uformuj z każdej średniej wielkości bułeczki. Ułóż je na blacie wysypanym mąką, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut. W międzyczasie zagotuj wodę do parowania klusek w garnku do gotowania na parze. Jeśli nie masz takiego garnka, wystarczy duży garnek owiązać gazą lub ściereczką. Wyrośnięte kluski ułóż na wkładce w garnku, zostawiając między nimi nieco odstępu. Przykryj i paruj przez 10 minut. Lekko przestudzone serwuj z ulubionymi dodatkami.

ip

fot. Delecta



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:32