W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Parabeny – niekorzystne konserwanty

Opublikowano: 2011-01-18
parabeny, niekorzystnymi konserwantami
Jesteśmy do nich tak przyzwyczajeni, że ich obecność wydaje się zupełnie naturalna. Zwłaszcza, że bardzo ułatwiają nam życie.

Im bardziej przetworzone artykuły tym więcej substancji dodatkowych w nich zawartych. A gdyby ulubione nasze produkty były bez parabenów?

W dzisiejszych czasach człowiek narażony jest na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych: zanieczyszczone środowisko, smog, promieniowanie UV. Dodatkowo wszechobecny stres, którego skutkiem często jest szara, zmęczona, przesuszona skóra, podatna na podrażnienia i alergie. Zadbajmy o skórę naszych klientów wybierając produkty dla niej bezpieczne, których jednym z zadań będzie również jej ochrona.

Parabeny zapewniają dłuższy termin wykorzystania produktu. Poza nimi w preparatach występują inne składniki konserwujące. Parabeny to nic innego jak estry kwasu hydroksybenzoesowego. Są to ciała stałe tworzące drobne, bezbarwne i bezzapachowe kryształki, które w powietrzu są odporne na rozpad pod wpływem wody i roztworów kwasów. W środowisku kwaśnym są aktywne przeciwko drożdżom i pleśniom, działają grzybostatycznie natomiast są mało skuteczne w stosunku do bakterii. Składniki aktywne są bardzo nietrwałe, szybko ulegają rozkładowi a parabeny ze względu na swoje właściwości przedłużają ich trwałość wobec czego stały się popularnymi środkami antyseptycznymi wykorzystywanymi w kosmetyce. Nie modyfikują one właściwości produktów takich jak kolor, zapach czy konsystencja. Produkty zawierające parabeny mogą niekorzystnie wpływać na skórę, powodować reakcje alergiczne podczas ekspozycji na słońce. To jak będą one silne zależy od jej wrażliwości.

Zminimalizowanie wykorzystania parabenów lub ich pominięcie w produkcji zwiększa skuteczność kosmetyku w przypadku skór alergicznych oraz wszystkich osób zmagających się z problemem wrażliwości skóry. Osoby z trądzikiem różowatym, atopowym zapaleniem skóry czy inną dermatozą mogą wybrać bezpieczne kosmetyki bez ich dodatku. Aby przedłużyć trwałość kremów, mleczek czy balsamów pielęgnacyjnych, parabeny zastępowane są innymi substancjami posiadającymi działanie konserwujące. Np. składniki preparatów jakimi są glikole, które w pierwszej kolejności posiadają właściwości nawilżające i podnoszące stopień wilgotności skóry natomiast na drugim planie stanowią również doskonały środek przedłużający trwałość kosmetyku. Rolę bakteriostatyczną spełniają także olejki eteryczne czy sorbitol a ich stężenie, aby zapewnić dużą efektywność, dobiera producent

Zastosowanie parabenów do przedłużenia trwałości kosmetyków jest powszechne, a suma wielu czynników zewnętrznych jak i wewnętrznych w pewnych zakresach jest niekorzystna dla naszej skóry, zatem powinno się unikać, jeśli to możliwe niepożądanych reakcji. Na szczęście przy zanieczyszczonym środowisku, fotosmogu, szybkim tempie życia możemy poszukać dla siebie kosmetycznych preparatów łagodzących naszą skórę, nie zawierających konserwantów. Parabeny poza kosmetykami znajdują się także w pożywieniu i dostają się do naszego organizmu bezpośrednio z takich produktów jak ciasta, przyprawy, soki owocowe, mrożonki, dżemy, konfitury. O wpływie parabenów na organizm możemy dyskutować, jednak wiele firm w reakcji na zaistniałe wątpliwości tworzy w ramach swojej oferty nie zawierające parabenów produkty eco, które są odpowiedzią na wymagania coraz bardziej świadomych konsumentów.

Trener i Ekspert Kosmetyczny AQUATONALE
Małgorzata Stobryń



Facebook
 

COUNT:31