Nie ma powodów do niepokoju i nie musisz od razu przestać pić swój ulubiony napój. Specjaliści uważają, że jeśli nie pijemy go w aż tak wysokiej temperaturze, nie mamy się czym martwić.
Tego typu badania zostały przeprowadzone w Iranie, w kraju w którym pije się duże ilości gorącej herbaty, a jej temperatura w trakcie spożywania dochodzi nawet do 80 stopni Celsjusza. W tym rejonie świata ok. 15% ludności choruje na raka przełyku.
Dlaczego tak się dzieje? Wysoka temperatura jest czynnikiem, które zwiększa ryzyko zachorowania. Najbardziej prawdopodobna teza to przewlekły stan zapalny wynikający z regularnego picia bardzo gorących napojów. Stan zapalny przyczynia się do rozwoju nowotworów w organizmie. U osób regularnie pijących herbatę powtarzający się cykl niszczenia i regeneracji może sprawiać, że komórki stają się niestabilne i są podatne na mutacje, które z kolei mogą przyczyniać się do powstania choroby.
Dlatego też zanim sięgniecie po kubek gorącej herbaty, odczekajcie chwilę by temperatura napoju spadła poniżej 60 stopni. Napój nadal będzie ciepły, ale przynajmniej nie zaszkodzi twojemu zdrowiu.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com