Składniki:
• 2 kg gęsi
• Przyprawa do kurczaka Knorr
• 200 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
• 5 kwaśnych jabłek pokrojonych w cząstki
• 2 cebule
• 200 g jadalnych kasztanów
• 3 łyżki sznapsu ¬ wódki z gruszki ¬
• 2 łyżki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z jabłkami, na patelni.
2. Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.
3. Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso Przyprawą do kurczaka Knorr, która nada smaku i aromatu.
4. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.
5. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.
ip
fot. Knorr