Pieczona gęś z kasztanami i jabłkami

Opublikowano: 2016-11-10
Przepis na gęś pieczoną z farszem z wątróbki drobiowej, jabłkami i kasztanami.

Składniki:
•    2 kg gęsi 
•    Przyprawa do kurczaka Knorr
•    200 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
•    5 kwaśnych jabłek pokrojonych w cząstki
•    2 cebule
•    200 g jadalnych kasztanów
•    3 łyżki sznapsu ¬ wódki z gruszki ¬
•    2 łyżki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z jabłkami, na patelni.
2. Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.
3. Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso Przyprawą do kurczaka Knorr, która nada smaku i aromatu.
4. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.
5. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.

ip

fot. Knorr



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15