Piernikowe torciki

Opublikowano: 2017-12-07
Przepis na torciki piernikowe z ponczem z pomocą Delecta.
Przepis na torciki z ciasta piernikowego z ponczem pomarańczowym.

Składniki:
1 opakowanie ciasta Piernik Duża Blacha Delecta
1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta
1 opakowanie żurawiny Bakalland
1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
250 g serka mascarpone
400 ml mleka
80 g cukru pudru
słoik powideł śliwkowych
100 ml wódki
200 ml soku pomarańczowego
Alternatywa: zamiast kremu budyniowego możesz użyć gotowego kremu karpatka Delecta

Przygotowanie:
Podstawą torcików piernikowych jest poncz. W połączonej wódce i soku pomarańczowym namaczaj przez noc żurawinę. Ciasto piernikowe przyrządź według instrukcji na opakowaniu i upiecz w płaskiej blaszce o dużej powierzchni. Budyń ugotuję w 400 ml mleka z dodatkiem cukru cynamonowego i ostudź. Wystudzony budyń umieść w dzieży miksera i mieszaj na średnich obrotach z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Żurawinę odcedź od ponczu i dodaj do masy. Ponczem nasącz ciasto piernikowe, a następnie za pomocą metalowych obręczy wycinaj z ciasta koła. W kolejnym kroku złóż mini-torciki, przekładając warstwy ciasta masą oraz powidłami. Wierzch torcików udekoruj bakaliami.

ip

fot. delecta



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15