Składniki:
1 opakowanie ciasta Piernik Duża Blacha Delecta
1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta
1 opakowanie żurawiny Bakalland
1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
250 g serka mascarpone
400 ml mleka
80 g cukru pudru
słoik powideł śliwkowych
100 ml wódki
200 ml soku pomarańczowego
Alternatywa: zamiast kremu budyniowego możesz użyć gotowego kremu karpatka Delecta
Przygotowanie:
Podstawą torcików piernikowych jest poncz. W połączonej wódce i soku pomarańczowym namaczaj przez noc żurawinę. Ciasto piernikowe przyrządź według instrukcji na opakowaniu i upiecz w płaskiej blaszce o dużej powierzchni. Budyń ugotuję w 400 ml mleka z dodatkiem cukru cynamonowego i ostudź. Wystudzony budyń umieść w dzieży miksera i mieszaj na średnich obrotach z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Żurawinę odcedź od ponczu i dodaj do masy. Ponczem nasącz ciasto piernikowe, a następnie za pomocą metalowych obręczy wycinaj z ciasta koła. W kolejnym kroku złóż mini-torciki, przekładając warstwy ciasta masą oraz powidłami. Wierzch torcików udekoruj bakaliami.
ip
fot. delecta