W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Pierogi z jagodami i sosem toffi

Opublikowano: 2014-01-14
Przepis na pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem klonowym.
Jak sprawić, aby zwykłe z pozoru pierogi z jagodami otrzymały całkowicie nowy, zaskakujący i kulinarnie fascynujący image smakowy? Czy pierogi z jagodami skazane są na prostą, cukrową posypkę?

Jedynymi ograniczeniami w kuchni są nasze przyzwyczajenia smakowe – to, czego nie znamy, często nie zyskuje naszej aprobaty. Sięgamy po to, co kulinarnie i kulturowo oswojone, nie szukając nowości, przygotowując wciąż te same danie, zestawiając takie same produkty. To duży błąd – czasem wystarczy odrobina fantazji, aby doskonale znaną potrawę zobaczyć w całkowicie nowym świetle – np. za sprawą syropu klonowego.

Składniki:

  • cukier 100 g
  • orzechy laskowe 100 g
  • śmietana 30 % 150 ml
  • woda 300 ml
  • syrop klonowy 75 ml
  • Pierogi z jagodami JAWO 1 op


Przygotowanie:
Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić cukier i syrop klonowy - otrzymany w taki sposób jasny karmel rozprowadzić wodą i odparować 1/2 objętości. Pod koniec dodać lekko rozgniecione orzechy laskowe i śmietanę, gotować bardzo ostrożnie na małym ogniu przez 5 min. Podawać na ciepło z ugotowanymi pierogami – te wystarczy wrzucić na 10 minut wprost do osolonego, gotującego się wrzątku. Smacznego!

Fot. Jawo
IP



Facebook
 

COUNT:30