Pochłaniacze nieprzyjemnych zapachów

Opublikowano: 2018-01-19
Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów.
Nieprzyjemne zapachy wypełniają kuchnię, a niekiedy nawet i całe mieszkanie. Co więcej, przesiąkają nimi też deski, noże oraz inne sprzęty kuchenne.

Na szczęście wystarczą proste sposoby, by szybko się ich pozbyć.

  • Gdy gotujesz brukselkę – za charakterystyczny zapach brukselki (oraz kalafiora i kapusty) odpowiadają uwalniające się podczas gotowania związki siarki. Aby temu zapobiec, wystarczy do garnka z wodą wlać szklankę mleka (nie zmieni smaku brukselki). W przypadku bigosu sprawdzi się czerstwe pieczywo. Włóż do garnka jedna kromkę, a wchłonie zapach.
  • Podczas smażenia ryby –wrzuć na patelnię kilka plasterków surowego ziemniaka. Gdy danie będzie gotowe, wyszoruj patelnię herbacianymi fusami (usuniesz z niej zapach), opłucz i ponownie ustaw na palniku. Wsyp łyżeczkę mielonej kawy – podczas procesu ogrzewania jej aromat wypełni kuchnię.
  • Po krojeniu cebuli – drewnianej deski nie wolno myć w zmywarce, a samo szorowanie płynem i gorącą wodą niestety nie usunie zapachu cebuli. W takiej sytuacji możesz zanurzyć deskę (a także nóż) na kilka minut w wodzie z solą (2 łyżki na litr). Dobrym sposobem będzie również przemycie jej sokiem wyciśniętym z cytryny lub po prostu zwykłym octem.
  • Z kuchenki mikrofalowej – jeśli nie pomaga mycie wnętrza kuchenki detergentami, wykorzystaj prosty sposób. Wsyp do żaroodpornej miseczki 2-3 łyżeczki mielonej kawy, zalej ją wodą i zagotuj w mikrofalówce. Równie skuteczne będzie podgrzewanie w kuchence mleka lub gotowanie wody z cytryną.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15