Pochłaniacze nieprzyjemnych zapachów
Opublikowano: 2018-01-19
Nieprzyjemne zapachy wypełniają kuchnię, a niekiedy nawet i całe mieszkanie. Co więcej, przesiąkają nimi też deski, noże oraz inne sprzęty kuchenne.
Na szczęście wystarczą proste sposoby, by szybko się ich pozbyć.
- Gdy gotujesz brukselkę – za charakterystyczny zapach brukselki (oraz kalafiora i kapusty) odpowiadają uwalniające się podczas gotowania związki siarki. Aby temu zapobiec, wystarczy do garnka z wodą wlać szklankę mleka (nie zmieni smaku brukselki). W przypadku bigosu sprawdzi się czerstwe pieczywo. Włóż do garnka jedna kromkę, a wchłonie zapach.
- Podczas smażenia ryby –wrzuć na patelnię kilka plasterków surowego ziemniaka. Gdy danie będzie gotowe, wyszoruj patelnię herbacianymi fusami (usuniesz z niej zapach), opłucz i ponownie ustaw na palniku. Wsyp łyżeczkę mielonej kawy – podczas procesu ogrzewania jej aromat wypełni kuchnię.
- Po krojeniu cebuli – drewnianej deski nie wolno myć w zmywarce, a samo szorowanie płynem i gorącą wodą niestety nie usunie zapachu cebuli. W takiej sytuacji możesz zanurzyć deskę (a także nóż) na kilka minut w wodzie z solą (2 łyżki na litr). Dobrym sposobem będzie również przemycie jej sokiem wyciśniętym z cytryny lub po prostu zwykłym octem.
- Z kuchenki mikrofalowej – jeśli nie pomaga mycie wnętrza kuchenki detergentami, wykorzystaj prosty sposób. Wsyp do żaroodpornej miseczki 2-3 łyżeczki mielonej kawy, zalej ją wodą i zagotuj w mikrofalówce. Równie skuteczne będzie podgrzewanie w kuchence mleka lub gotowanie wody z cytryną.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com