Pomarańczowe źródło zdrowia, czyli marchewka

Opublikowano: 2016-05-24
Jedź marchewkę na zdrowie.
Jej wyjątkowe właściwości były znane już w starożytności. Natomiast smak jaki znamy dziś, w tamtym okresie był zupełnie inny. Jak to się stało?

Tak naprawdę, dopiero w XIV wieku korzeń marchewki na dobre zadomowił się w naszym jadłospisie. To warzywo jest tanim i powszechnie dostępnym warzywem o bardzo intensywnym, żółtopomarańczowym zabarwieniu. Często możemy je spotkać w najróżniejszych daniach, a także jako bazę wielu popularnych soków przecierowych i nie tylko. Zapewne nawet nie spodziewacie się, że obecnie jest znanych ponad 60 odmian marchwi jadalnej. Najbardziej popularne to karotka, lenka i amsterdamka. Co ciekawe, istnieje też marchew dzika, która ma korzeń zabarwiony na biało lub żółto.

Jak wybrać odpowiednią marchewkę? Będąc w sklepie czy na straganie musicie kierować się kilkoma ważnymi zasadami: pamiętaj, aby wybrać warzywo, które ma twarde, gładkie, proste i jasne zabarwienie. Jeśli zauważycie, że marchewka ma głęboki odcień pomarańczowego koloru to znak, że jest w niej bardzo dużo beta-karotenu. Jeśli lubisz słodkawy smak marchewki to wybieraj zawsze większe warzywa, ponieważ w rdzeniu są skoncentrowane cukry. Marchewkę powinniśmy przechowywać w lodówce, najlepiej owiniętą w papierowy ręcznik, wówczas w taki sposób możemy cieszyć się świeżością marchewki nawet przez 2 tygodnie.

Jakie ma zdrowotne właściwości?
Podobnie jak inne warzywa marchew zawiera wiele cennych minerałów oraz witamin. Znajdziemy w niej witaminy A, C, z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. W marchewce nie brakuje także składników mineralnych takich jak wapń, potas, sód, żelazo czy magnez. Marchewki zawierają też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol, a także pektyny. To pomarańczowe warzywo idealnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega także zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Dzięki jedzeniu marchewki możemy delikatnie wygładzić nasze zmarszczki i poprawić koloryt skóry. Jednak nie należy przesadzić z jej jedzeniem i piciem w postaci soków, bowiem możemy sami zacząć wyglądać jak marchewka... Poza wymienionymi właściwościami ma jeszcze jedną, z której jest najbardziej znana, a mianowicie dobry wpływ na wzrok, a to za sprawą beta-karotenu. Dlatego jak widać marchewka to samo zdrowie, warto zatem o niej pamiętać podczas przygotowywania posiłków.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15