Tak naprawdę, dopiero w XIV wieku korzeń marchewki na dobre zadomowił się w naszym jadłospisie. To warzywo jest tanim i powszechnie dostępnym warzywem o bardzo intensywnym, żółtopomarańczowym zabarwieniu. Często możemy je spotkać w najróżniejszych daniach, a także jako bazę wielu popularnych soków przecierowych i nie tylko. Zapewne nawet nie spodziewacie się, że obecnie jest znanych ponad 60 odmian marchwi jadalnej. Najbardziej popularne to karotka, lenka i amsterdamka. Co ciekawe, istnieje też marchew dzika, która ma korzeń zabarwiony na biało lub żółto.
Jak wybrać odpowiednią marchewkę? Będąc w sklepie czy na straganie musicie kierować się kilkoma ważnymi zasadami: pamiętaj, aby wybrać warzywo, które ma twarde, gładkie, proste i jasne zabarwienie. Jeśli zauważycie, że marchewka ma głęboki odcień pomarańczowego koloru to znak, że jest w niej bardzo dużo beta-karotenu. Jeśli lubisz słodkawy smak marchewki to wybieraj zawsze większe warzywa, ponieważ w rdzeniu są skoncentrowane cukry. Marchewkę powinniśmy przechowywać w lodówce, najlepiej owiniętą w papierowy ręcznik, wówczas w taki sposób możemy cieszyć się świeżością marchewki nawet przez 2 tygodnie.
Jakie ma zdrowotne właściwości?
Podobnie jak inne warzywa marchew zawiera wiele cennych minerałów oraz witamin. Znajdziemy w niej witaminy A, C, z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. W marchewce nie brakuje także składników mineralnych takich jak wapń, potas, sód, żelazo czy magnez. Marchewki zawierają też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol, a także pektyny. To pomarańczowe warzywo idealnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega także zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Dzięki jedzeniu marchewki możemy delikatnie wygładzić nasze zmarszczki i poprawić koloryt skóry. Jednak nie należy przesadzić z jej jedzeniem i piciem w postaci soków, bowiem możemy sami zacząć wyglądać jak marchewka... Poza wymienionymi właściwościami ma jeszcze jedną, z której jest najbardziej znana, a mianowicie dobry wpływ na wzrok, a to za sprawą beta-karotenu. Dlatego jak widać marchewka to samo zdrowie, warto zatem o niej pamiętać podczas przygotowywania posiłków.
Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com