Poziomki – leśny skarb

Opublikowano: 2012-07-29
Skarby w lesie - poziomki.
Letnie owoce kuszą apetycznym wyglądem i soczystym aromatem, któremu nie sposób się oprzeć. Dlaczego warto sięgnąć po soczyste poziomki?

Poziomka to owoc o niepozornych rozmiarach i wspaniałym aromacie. Owoce poziomek są uznawane za jedne z najzdrowszych owoców świata. Zasługują na tak szlachetne wyróżnienie ze względu na zawartość antocyjanów (nadających im czerwoną barwę), które są silnymi przeciwutleniaczami korzystnie wpływającymi na ludzki organizm Lecznicze właściwości poziomek, ich liści i korzeni są nieocenione. Zawierają mnóstwo witamin, między innymi A, K, C, E i wiele z grupy B. Na dodatek są bogate w błonnik pokarmowy, kwasy organiczne, składniki mineralne, czyli potas, żelazo, wapń i magnez. Spożywanie poziomek szczególnie polecane jest osobom o słabej przemianie materii i problemach z metabolizmem ze względu na zawartość błonnika, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Owoce poziomek wspierają leczenie schorzeń tj. choroby pęcherza i nerek, reumatyzm, kamica moczowa.

Owoce poziomek mają bardzo delikatną strukturę, dlatego trzeba uważać podczas ich zbierania, by ich nie uszkodzić. Najlepsze wartości smakowe i aromatyczne posiadają poziomki dzikie, które można znaleźć w lasach, na ich obrzeżach oraz na polanach. Odmiany ogródkowe spokojnie dorównują wartościami tym leśnym. Owoce te nie nadają się do dłuższego przechowywania, bo bardzo szybko pleśnieją i gniją, dlatego najlepiej spożywać je w dniu zebrania. Zawarte w poziomkach barwniki neutralizują działanie wolnych rodników, które sprzyjają rozwojowi nowotworów. Kolejną istotną zaletą poziomek jest ich niska kaloryczność i duża zawartość witaminy C, która odpowiada za produkcję kolagenu napinającego skórę. Spożywanie tych owoców zalecane jest także kobietom w ciąży, gdyż zawierają kwas foliowy w naturalnej postaci. Zawartość kwasu salicylowego w owocach działa przeciwzapalnie, a nawet przeciwbólowo przy spożywaniu  większej ilości. Sok z poziomek często stosowany jest podczas leczenia przeziębienia.

Aby świeżo zebrane poziomki nie traciły właściwości, nie należy ich moczyć, a jedynie przepłukać w bieżącej wodzie. Smak poziomek będzie najlepszy, gdy owoce zostaną zebrane przed godziną 10.00 rano, bowiem o poranku owoce są najbardziej aromatyczne.

Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15