Poznaj pomysły na babeczki i ciasteczka wielkanocne

Opublikowano: 2019-03-06
Przepisy na babeczki i ciasteczka wielkanocne.
Babka wielkanocna i mazurek – tych słodkości z pewnością nie zabraknie na polskich stołach przy okazji zbliżających się świąt wielkanocnych.

Jednak słodkich przyjemności nigdy za wiele, szczególnie w okresie świątecznym, i dlatego listę wielkanocnych wypieków warto rozszerzyć. Tegoroczne prepozycje to wielkanocne babeczki majonezowe oraz kruche ciasteczka wielkanocne. Zapewniamy, że oba przepisy nie należą do czasochłonnych, a przyjemnie urozmaicą świąteczny deser!

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym
Babeczki z majonezem? Jak najbardziej! Babeczki wielkanocne z kremem śmietankowym we wspaniały sposób wykorzystają potencjał tego nietypowego w wypiekach składnika. Majonez dodaje ciastu puszystości, dzięki jego wykorzystaniu nie potrzeba dodatkowego tłuszczu i… bez obaw – nie czuć jego smaku w babeczkach. W dodatku z pewnością przypadną do gustu najmłodszym, bo dzięki odpowiedniej dekoracji przypominają postać wielkanocnego zajączka.

Czego potrzebujemy do przygotowania babeczek?

  • Majonez Dekoracyjny WINIARY
  • Cukier wanilinowy WINIARY
  • jajka
  • cukier
  • proszek do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • śmietana 30%
  • cukier puder
  • serek mascarpone
  • barwniki


Do dzieła!
Aby przygotować ciasto, białka dwóch jajek należy starannie ubić, rozpuszczając w nich cukier. Następnie dodajemy do nich żółtka i cukier wanilinowy oraz wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej, dwie łyżki mąki pszennej i cukier wanilinowy. Skład ciasta uzupełniają aromat cytrynowy i majonez, który nadaje mu wspaniałej konsystencji. Ciasto pieczemy przez około 25 minut w foremkach do babeczek nasmarowanych masłem i tartą bułką. Optymalna temperatura wynosi 170oC.

W tym czasie można zająć się przygotowaniem kremu. Wystarczy ubić około 250 ml śmietany dodać do niej 200 g mascarpone i wybrane barwniki spożywcze. Masa powinna schłodzić się w ciągu pół godziny w lodówce, po czym można wlać ją do upieczonych babeczek. Aby prezentowały się atrakcyjnie dla najmłodszych, warto umieścić w babeczkach małe wafelki i różnokolorowe draże, z których możemy ułożyć podobizny zajączków.

Kruche ciasteczka wielkanocne
Ciasteczka wielkanocne mogą stanowić szybką w przygotowaniu alternatywę dla ciasta lub dodatkową słodką przekąskę. Nabiorą bardzo ciekawego charakteru, gdy przy pomocy foremek stworzymy z nich pisanki, zajączki i inne symbole związane z Wielkanocą.

Lista niezbędnych składników:

  • mąka krupczatka
  • masło
  • Proszek do pieczenia WINIARY i Cukier wanilinowy WINIARY
  • jajka
  • smalec
  • kwaśna śmietana
  • cukier puder


Zaczynamy! To naprawdę prosty przepis
Dwie szklanki mąki przesiewamy na stolnicę, dodając do niej 250 g pokrojonego masła, łyżkę smalcu, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Po posiekaniu składników nożem do masy wbijamy dwa jajka i dodajemy łyżkę śmietany, rozpoczynając zagniatanie ciasta do momentu powstania jednolitej masy.

Następnie należy rozwałkować ciasto do grubości około 5 mm i wyciąć z niego dowolne, najlepiej wielkanocne kształty przyszłych ciasteczek. Te zaś smarujemy białkiem jajka i posypujemy cukrem. Ciasteczka powinny piec się na blasze wyłożonej pergaminem w temperaturze około 180oC. Po upływie kwadransa powinny nabrać złocistego koloru.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:32