Prosta i efektowna przekąska w stylu finger food

Opublikowano: 2019-01-29
Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką - przepis kulinarny.
Czas karnawałowych zabaw potrwa jeszcze do marca, dlatego warto już teraz przygotować sobie listę szybkich w wykonaniu i nietuzinkowych przekąsek.

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Składniki:

  • 12 pieczarek
  • 1 paczka Frankfurterek marki Berger
  • 50 g żółtego sera
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do  150 st.C do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc we własnym sosie.

Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.

Fot. Orchidea Creative Group
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:32