Suto zastawiony stół i miejsce dla zagubionego wędrowca
Święta Bożego Narodzenia w Polsce mają niezwykle bogatą historię, która objawia się choćby w licznych zwyczajach i tradycjach, często odmiennych względem siebie w różnych regionach. Z pewnością do głowy przyszło ci co najmniej kilka, które pamiętasz z dzieciństwa, a niektóre z nich praktykujesz również i dziś.
Jedną z tradycji, która właściwie wszędzie wygląda tak samo, jest zasiadanie do obficie zastawionego wigilijnego stołu. I choć sam skład potraw bywa różny, to zawsze powinno ich być 12. Niemal wszędzie umieszcza się też wolną zastawę dla zagubionego wędrowca lub samotnego i niespodziewanego gościa, gdyż w ten niezwykły wieczór ciepło i dobroć należy okazać każdemu.
Samo przygotowanie potraw i zastawienie stołu stanowi oddzielny ceremoniał, który nierzadko trwa kilka lub kilkanaście dni. Niektórych dań nie da się zrobić na kilka godzin przed kolacją wigilijną, co wiąże się z odpowiednim zaangażowaniem całej rodziny.
Barszcz czerwony lub zupa grzybowa
W wielu domach oba dania występują zamiennie, pełnią jednak zasadniczo taką samą funkcję – są ciepłym swojego rodzaju napitkiem z nadzieniem, dlatego do barszczu najczęściej dodaje się uszka. Jego przygotowanie to proces długotrwały, o ile nie chcesz zadowolić się wykorzystaniem zawartości proszku z opakowania. Z pewnością jednak warto poświęcić swój czas, gdyż domowy barszcz (podobnie jak i zupa grzybowa) to prawdziwy przysmak, który wywołuje uśmiechy wszystkich domowników w czasie kolacji wigilijnej.
Smażony karp i ryba po grecku
Absolutne must be na każdej wigilii, choć w ostatnich latach w niektórych domach wybiera się mniej kłopotliwe w spożyciu ryby, bowiem karp charakteryzuje się dużą ilością ości, co może odbierać przyjemność jedzenia. Niemniej jednak cała otoczka związana z przygotowaniem karpia jest nieodłącznym wspomnieniem z dzieciństwa niemal każdej z nas, a świąteczna ryba pływająca w wannie już dawno weszła do popkultury.
Alternatywą w zakresie ryb jest tzw. ryba po grecku, która jednak z tym śródziemnomorskim państwem ma tyle wspólnego, co taniec polka z Polską. Warto przygotować ją nieco wcześniej, aby poszczególne składniki się „przegryzły”, co bardzo pozytywnie wpływa na walory smakowe. Biorąc pod uwagę pozostałe menu wigilijne, to potrawa stosunkowo w wersji light.
Śledzie
To chyba danie, które podawane jest w największej ilości wariantów – same śledzie można byłoby przygotować na 12 sposobów, lecz wtedy nie starczyłoby miejsca na pozostałe potrawy. Śledzie w oleju, śledzie w śmietanie, śledzie na ostro, śledzie po kaszubsku, śledzie w sosie cygańskim… Można tak w nieskończoność.
Kapusta z grzybami lub grochem
Choć to najczęściej farsz do pierogów, uszek lub pasztecików, często podaje się ją także samodzielnie. Wraz z barszczem oraz kromką chleba smakuje znakomicie i zachwyca wszystkich domowników. Tym bardziej, że akurat tej potrawy raczej nie jada się zbyt często poza Wigilią.
Sprawdź przepisy z Huawei P8 Lite LTE Dual SIM
Aby sprawnie i szybko przyrządzić wszystkie świąteczne specjały, skorzystaj z bardzo szybkiego Internetu w Huawei P8 Lite LTE Dual SIM. To znakomity telefon z dużym wyświetlaczem, który będzie idealnym pomocnikiem podczas kuchennych przygód na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Huawei P8 Lite LTE Dual SIM to również urządzenie jakościowe i bardzo funkcjonalne.
Fot. Materiał zewnętrzny
Autor zewnętrzny