W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Pstrąg wędzony - dobry w każdej postaci!

Opublikowano: 2018-02-10
Pstrąg wędzony marki Fjord Fiskursson.
Ryby są zdrowe, więc trzeba je jeść. Dlatego pstrąg na śniadanie, obiad i kolację niech nikogo nie dziwi.

Pstrąg zawiera witaminy z grupy A, B, D i E oraz minerały: fosfor, magnez, selen, wapń, potas oraz żelazo. Z tego powodu rekomenduje się go zwłaszcza kobietom chorującym na niedokrwistość, które ciągle się odchudzają, bo pstrąg ma niecałe 200 kalorii w 100 gramach. Jak wiele ryb ma cenne kwasy omega-3, a więc odporność i działanie na mózg przydaje się wszystkim a zwłaszcza dzieciom i osobom starszym.

Pstrąg do tej pory kojarzył mi się z wakacyjnym grillem i mnóstwem drobnych ości, które żmudnie trzeba wyławiać zarówno ze swojego talerza,jak i dzieci. Dlatego jak zobaczyłam wędzonego pstrąga filet saute na przekąskę firmy FJORD FISKURSSON to rozszalałam się w kuchni na dobre. Polski pstrąg tęczowy, hodowany w Polsce, wędzony aromatycznym dymem bukowym ( jak zapewnia producent), pakowany w 100 gramowym opakowaniu próżniowym w cenie do 10 zł to gratka.

  • Na śniadanie przygotowałam pastę rybną z kilku kawałeczków wędzonego pstrąga i twarożku ze szczypiorkiem, oczywiście sól, pieprz, blendując składniki tak, że moje dzieci nawet nie zauważyły przemyconej ryby. A na to jeszcze dla dodatkowego kamuflażu kawałki gotowanego jajeczka i wszyscy byli szczęśliwi.
  • Na obiad wzięłam do pracy sałatkę z rukolą, kilkoma kawałkami pstrąga wędzonego, ćwiartki pomidora i ogórka świeżego, a wszystko lekko przyprószyłam białym serkiem w stylu feta.
  • Na szybką kolację z przyjaciółmi podałam malutkie tapas z pstrągiem, przepiórczymi jajeczkami w majonezie, pomidorkiem cherry, szalotką i startym żółtym serem. Zajęło mi to zaledwie kilka minut.


Pstrąg wędzony może być znakomitą i zdrową przekąską, jak również stanowić bazę do różnych przepisów.

Ewa Fis

(redakcja@kobieta30.pl)



Facebook
Reklama
 

COUNT:33