W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Pyszne i zdrowe gotowanie w naczyniach wysokiej jakości

Opublikowano: 2015-03-31
Garnki Philipiak.
Bez wątpienia jednym z najlepszych sposobów okazania gościnności i szacunku wobec gościa jest zaserwowanie mu pysznego i zdrowego posiłku.

Jednakże odpowiedni dobór składników i pięknie zdobiona jadalnianie jest jedynym kluczem do odniesienia towarzyskiego sukcesu, bowiem wiele zależy od naczynia, w którym przyrządzone jest danie.

Jak to dawniej bywało…

Jedzenie gotowano w naczyniach wykonanych z różnorodnych materiałów. Gliniane miseczki po dziś dzień, zwłaszcza na terenie Bliskiego Wschodu, są wykorzystywane do przyrządzania dań i przechowywania produktów spożywczych. W Chinach często używano porcelany, zaś w Europie królowały naczynia z kamionki oraz ceramiki i miedzi. Ta ostatnia potrafiła wyrządzić spore szkody w organizmie, bowiem przenikała do jedzenia i dostając się do organizmu, pobudzała układ nerwowy, utrudniała naturalną funkcję detoksu wątroby i powodowała zmniejszenie wchłaniania się cynku. Z czasem garnki zaczęto wykonywać ze stali i emalii i do dziś ten rodzaj naczyń jest najpopularniejszym modelem spotykanym w polskich gospodarstwach. Oczywiście na rynku można znaleźć wiele nowości w dziale wyposażenia gastronomicznego, jak chociażby formy z silikonu, niemniej warto mieć na uwadze, iż w trakcie użytkowania zmieniają swój kształt i często emitują szkodliwe substancji zakłócających gospodarkę hormonalną (takie jak bisphenol).

Czy naczynie wpływa na jakość potraw?

Jak najbardziej, bowiem szkodliwy materiał w źle wykonanych garnkach może przenikać do jedzenia i zmieniać ich smak, nie wspominając o szkodliwym działaniu na cały organizm (warto przytoczyć chociażby negatywny wpływ puszek cynkowych). Produkty wysokiej jakości powinny wyróżniać się solidnością i wysoką jakością. Wśród najnowszych trendów w gastronomii można napotkać garnki z powłoką antyalergiczną, antybakteryjną oraz z dodatkową funkcją pochłaniania ciepła, która sprawia, iż gotowanie jest nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo oszczędne (tego typu produkty oferuje firma Philipak, opinie na ich temat są wysoce pochlebne). Wykorzystywane do kuchenek elektrycznych, gazowych i indukcyjnych garnki powinny posiadać powłokę ze stali nierdzewnej oraz wskaźnik temperatury, który pozwala na utrzymanie w odpowiednim cieple potrawy lub, w razie potrzeby, jej ponownego podgrzania. Warto wspomnieć, iż grube dno naczynia pozwala na jego użytkowanie w wysokich temperaturach, np. w piekarniku lub piecu kuchennym. Więcej opinii na temat garnków filipiak na:najwyzszajakosczycia.pl

 

fot. Philipiak



Facebook
 

COUNT:32