W naszych warunkach klimatycznych jego uprawa w ogrodach łączy się z dużym ryzykiem, bowiem roślina łatwo przemarza (poniżej -9 st. C). Dobre wyniki osiągamy uprawiając go w pojemnikach. Na okres od czerwca do sierpnia możemy wynieść go do ogrodu, a zimować powinien w domu, w jasnym i chłodnym miejscu. Wiosną każdego roku krzaczki rozmarynu przesadza się do większych pojemników . Należy go zasilać nawozami płynnymi, nie dłużej jednak niż do końca lipca, by pędy zdążyły zdrewnieć.
Odmiany
Jest wiele odmian rozmarynu: od wolno rosnących płożących np. Prostratus (syn. R. lavandulaceus hort.) o wysokości 15 cm, nadającej się do pojemników wiszących; Severn Sea – doskonałej jako roślina opadająca kaskadami , o wysokości 1m, po wysokie krzewiaste np. Fatigiatus, Miss Jessopp’s Upright. Odmiany Tuscan Blue lub Majorca o bardziej regularnym wzroście i jaśniejszych kwiatach, są idealne do stosowania jako ozdoba patio czy na tarasie.
Nasiona rozmarynu oraz innych ziół można kupić w tym sklepie https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-ziol/
Rozmnażanie
Rozmaryn można rozmnażać na dwa sposoby:
-przez wysiew nasion (metoda czasochłonna);
-przez sadzonki zielne ( z 6-8 parami liści), pobierane ze szczytów pędów roślin matecznych w lipcu, sierpniu.
Zbiory i przechowywanie
Surowcem są liście rozmarynu. Zbiera się je na początku kwitnienia roślin, ścinając wierzchołkowe części pędów (20-30 cm długości). Suszy się w warunkach naturalnych, w miejscach przewiewnych i zacienionych. Suche liście mają silny, kamforowy zapach (zbliżony do aromatu sosny), korzenny, cierpkawo-gorzkawy, nieco palący, chociaż wytrawny smak.
Zastosowanie
Jako lek
Rozmaryn stosowany jest w stanach skurczowych jelit, dróg żółciowych i moczowych, w stanach napięcia psychicznego, depresji, osłabieniu, bólach głowy. Stosowany zewnętrznie uśmierza bóle mięśni, nerwobóle, rwę kulszową. Jest używany w chorobach skóry wywołanych przez bakterie. Olejek rozmarynowy stosowany w formie nacierań, wpływa pobudzająco przy schorzeniach artretycznych.
Jako przyprawa
Jets szczególnie ceniony w krajach śródziemnomorskich i Anglii. Świeże lub suszone listki dodaje się do zup, sosów, gotowanych ziemniaków, makaronu, warzyw, dań rybnych, mięsnych, dziczyzny, wędliny oraz grzybów i pizzy. Można też przyrządzić ocet i olej rozmarynowy. Gałązka rozmarynu, podrzucona na żąr, gwarantuje miłą woń mięsom i wędlinom pieczonym na grillu. Uwaga: spożywanie większych ilości rozmarynu może powodować niekorzystne skutki. Zabroniony jest dla kobiet w ciąży.
W kosmetyce
Olejek rozmarynowy działa wzmacniająco na porost, zdrowotność i kolor włosów.
Autor zewnętrzny
fot. swiatkwiatow.pl