Rozmaryn - ulubione zioła naszych babci


Rozmaryn - ulubione zioła naszych babci

Opublikowano: 2018-01-11
Rozmaryn - sadzenie nasion, odmiany i przyprawy.
Rozmaryn jest rośliną południową, wymaga więc dużo światła i ciepła.

W naszych warunkach klimatycznych jego uprawa w ogrodach łączy się z dużym ryzykiem, bowiem roślina łatwo przemarza (poniżej -9 st. C). Dobre wyniki osiągamy uprawiając go w pojemnikach. Na okres od czerwca do sierpnia możemy wynieść go do ogrodu, a zimować powinien w domu, w jasnym i chłodnym miejscu. Wiosną każdego roku krzaczki rozmarynu przesadza się do większych pojemników . Należy go zasilać nawozami płynnymi, nie dłużej jednak niż do końca lipca, by pędy zdążyły zdrewnieć.

Odmiany

Jest wiele odmian rozmarynu: od wolno rosnących płożących np. Prostratus (syn. R. lavandulaceus hort.) o wysokości 15 cm, nadającej się do pojemników wiszących; Severn Sea – doskonałej jako roślina opadająca kaskadami , o wysokości 1m, po wysokie krzewiaste np. Fatigiatus, Miss Jessopp’s  Upright. Odmiany Tuscan Blue lub Majorca o bardziej regularnym wzroście i jaśniejszych kwiatach, są idealne do stosowania jako ozdoba patio czy na tarasie.
Nasiona rozmarynu oraz innych ziół można kupić w tym sklepie https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-ziol/

Rozmnażanie

Rozmaryn można rozmnażać na dwa sposoby:
-przez wysiew nasion (metoda czasochłonna);
-przez sadzonki zielne ( z 6-8 parami liści), pobierane ze szczytów pędów roślin matecznych w lipcu, sierpniu.
Zbiory i przechowywanie
Surowcem są liście rozmarynu. Zbiera się je na początku kwitnienia roślin, ścinając wierzchołkowe części pędów (20-30 cm długości). Suszy się w warunkach naturalnych, w miejscach przewiewnych i zacienionych. Suche liście mają silny, kamforowy zapach (zbliżony do aromatu sosny), korzenny, cierpkawo-gorzkawy, nieco palący, chociaż wytrawny smak.

Zastosowanie

Jako lek

Rozmaryn stosowany jest w stanach skurczowych jelit, dróg żółciowych i moczowych, w stanach napięcia psychicznego, depresji, osłabieniu, bólach głowy. Stosowany zewnętrznie uśmierza bóle mięśni, nerwobóle, rwę kulszową. Jest używany w chorobach skóry wywołanych przez bakterie. Olejek rozmarynowy stosowany w formie nacierań, wpływa pobudzająco przy schorzeniach artretycznych.

Jako przyprawa

Jets szczególnie ceniony w krajach śródziemnomorskich i Anglii. Świeże lub suszone  listki dodaje się do zup, sosów, gotowanych ziemniaków, makaronu, warzyw, dań rybnych, mięsnych, dziczyzny, wędliny oraz grzybów i pizzy. Można też przyrządzić ocet i olej rozmarynowy. Gałązka rozmarynu, podrzucona na żąr, gwarantuje miłą woń mięsom i wędlinom pieczonym na grillu. Uwaga: spożywanie większych ilości rozmarynu może powodować niekorzystne skutki. Zabroniony jest dla kobiet w ciąży.

W kosmetyce

Olejek rozmarynowy działa wzmacniająco na porost, zdrowotność i kolor włosów.

Autor zewnętrzny

fot. swiatkwiatow.pl



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:30