W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Sałatka z młodych ziół z fenelem i oliwą

Opublikowano: 2013-07-26
Przepis na sałatkę z młodych ziół z fenelem i oliwą.
Przepis na przepyszną sałatkę z młodych ziół z fenolem i oliwą.

Składniki:

  • koperek (4 gałązki )
  • rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr  (1 sztuka)
  • fenel (1 bulwa)
  • natka pietruszki (4 gałązki)
  • liście musztardowca
  • kolendra
  • miód
  • oliwa
  • tymianek
  • czosnek 1 ząbek
  • sok z 1 cytryny
  • serek Philadelphia 100gr
  • orzechy laskowe 60gr
  • jajka przepiórcze 4szt
  • dwie kromki chleba razowego na miodzie


Sposób przygotowania

  1. Z koperku, natki pietruszki, musztardowca oraz kolendry urwij same listki. Przełóż do miseczki. Z fennela zdejmij wierzchnią część. Następnie potnij bulwę na krajalnicy w bardzo cienkie plasterki. Kilka pierwszych z trzonem warzywa w środku odrzuć. Fennela polej miodem, nie wielka ilością oliwy oraz skrop dużą ilością soku z cytryny.
  2. Oliwę podgrzej w garnku, do momentu gdy zrobi się dobrze ciepła, lecz nie gorącą. Tymianek zwiń w ścierkę, mocno rozetrzyj następnie wrzuć na oliwy. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Zafoliuj szczelnie garnek i odstaw do chwili, gdy oliwą samoistnie ostygnie. Po tym czasie przelej ją przez sito.
  3. 400ml wody z dodatkiem Kostki Knorr gotuj do momentu, kiedy bulion straci połowę objętości, odstaw do ostygnięcia. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie wystudź i zdejmij skórkę. Czyste orzechy rozkrusz w moździerzu.
  4. Kromki chleba obkrój nożem ze skórek. Skrop oliwą tymiankową i zrób w piecu grzanki. Każdą posmaruj serkiem i posyp kruszonymi orzechami.
  5. Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, następnie wystudź z zimnej wodzie i obierz. Przetnij na pół.
  6. W głębokim talerzu wylej esencjonalny bulion drobiowy, ułóż fennela, następnie listki ziół oraz połówki jajek. Polej z wierzchu sałatkę oliwa tymiankową i podawaj z grzanką.


Źródło: przepisy.pl
IP



Facebook
 

COUNT:32