W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Sernik gotowany

Opublikowano: 2013-04-03
Przepis na sernik gotowany.
Ciekawa i jednocześnie prosta wersja tradycyjnego polskiego sernika.

Składniki na ciasto:

  • 50 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany


Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 2 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • Zapach cytrynowy
  • Cukier waniliowy
  • 20 dkg margaryny
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej


Składniki na polewę:

  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dkg masła


Sposób przyrządzenia:

  1. Wszystkie składki na ciasto dokładnie wymieszać i wygnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdy placek piec ok. 35 min w temperaturze 200 °C.
  2. Ser przepuścić przez maszynkę, włożyć do garnka, wymieszać z dodatkami i gotować 10 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w małej ilości wody). Wlać do gotującego się sera, gdy ser zacznie gęstnieć odstawić i gorącym smarować 2 placki ciasta, po czym je połączyć.
  4. Polewa: masło rozpuścić w garnku. Natomiast cukier, kakao i wodę wymieszać i wlać do masła. Gotować kilka minut. Odstawić, gdy zacznie gęstnieć. Wylać polewę na wierzch gotowego sernika.

Smacznego!

Sandra Jakubowska
(sandra.jakubowska@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
 

COUNT:31