Sernik gotowany
Opublikowano: 2013-04-03
Ciekawa i jednocześnie prosta wersja tradycyjnego polskiego sernika.
Składniki na ciasto:
- 50 dkg mąki
- 20 dkg margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 2 jajka
- 2 szklanki cukru
- Zapach cytrynowy
- Cukier waniliowy
- 20 dkg margaryny
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
Składniki na polewę:
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 5 dkg masła
Sposób przyrządzenia:
- Wszystkie składki na ciasto dokładnie wymieszać i wygnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdy placek piec ok. 35 min w temperaturze 200 °C.
- Ser przepuścić przez maszynkę, włożyć do garnka, wymieszać z dodatkami i gotować 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w małej ilości wody). Wlać do gotującego się sera, gdy ser zacznie gęstnieć odstawić i gorącym smarować 2 placki ciasta, po czym je połączyć.
- Polewa: masło rozpuścić w garnku. Natomiast cukier, kakao i wodę wymieszać i wlać do masła. Gotować kilka minut. Odstawić, gdy zacznie gęstnieć. Wylać polewę na wierzch gotowego sernika.
Smacznego!
Sandra Jakubowska
(sandra.jakubowska@dlalejdis.pl)
Fot. sxc.hu