W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Sernik orzechowy

Opublikowano: 2013-08-08
Przepis na sernik orzechowy.
Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. Idealny na każdą okazję – urodziny, święto rodzinne a nawet wesele.

To uniwersalne ciasto występuje w tak wielu odmianach, że właściwe trudno znaleźć osoby które nie mają swojej ulubionej wersji . Teraz, gdy na dworze jest tak upalnie, świetnym rozwiązaniem na spotkanie towarzyskie będzie orzeźwiający sernik na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się go z serka homogenizowanego ale nie brak zwolenników eksperymentowanie z innymi rodzajami tego głównego składnika.

Składniki:

  • 2-3 serków jogurtowych (np. naturalnych, waniliowych)
  • 2 jajka
  • 150g cukru białego
  • ½ tabliczki czekolady (gorzka, mleczna)
  • 1 margaryna
  • 1 opakowanie dobrej jakości orzechów włoskich (np. Bakalland)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 opakowanie prażonych migdałów


Przygotowanie:
Na drobnej tarce zetrzeć orzechy włoskie, najlepiej dobrej jakości, jak na przykład Bakalland. Następnie na rozgrzanej patelni roztopić 50g masła, następnie dodać je do wcześniej przygotowanych orzechów. Wszystko dokładnie wymieszać, a uzyskaną masę przelać do formy. Wstawić przygotowany spód ciasta do lodówki. W tym czasie przygotować jajka – oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać z serkiem oraz 100g cukru. Białko odstawić na bok. Na patelni roztopić 25 gramów masła, potem dodać do tego czekoladę w kawałkach. Mieszając wszystko podgrzewać na średnim ogniu. Obydwie masy łączymy ze sobą, a następnie miksujemy albo mocno kręcimy łyżką, dopóki powierzchnia nie będzie gładka. Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Gotowy sernik można jeszcze posypać prażonymi płatkami migdałów.

Fot. Bakalland
IP



Facebook
 

COUNT:32