Skrzydełka kurczaka w cieście z sosem miętowo-cytrynowym

Opublikowano: 2017-12-10
Przepis na skrzydełka w cieście z sosem mietow0-cytrynowym.
Przepis na smażone skrzydełka kurczaka w sosie z cytryny i mięty.

Składniki:
•    1 kg skrzydełek kurczaka
•    15 dag mąki
•    200 ml mleka
•    100 ml jogurtu naturalnego
•    1 jajko
•    sok z ½ cytryny
•    kilka gałązek świeżej mięty
•    sól
•    Pieprz czarny mielony Appetita
•    Papryka słodka Appetita
•    kmin rzymski
•    Kolendra Appetita
•    olej do smażenia

Przygotowanie:
1.    Umyte i osuszone skrzydełka gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut.
2.    Zmiksuj mąkę z ¬mlekiem i¬ jajkiem, przypraw ciasto do smaku i ¬wymieszaj.
3.    Ugotowane mięso osusz, zamocz w przygotowanym cieście i smaż w mocno rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, rozłóż skrzydełka na papierowym ręczniku.
4.    Umyte listki mięty zmiksuj z jogurtem i sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy sos podawaj razem ze skrzydełkami.

ip

fot. Appetita



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15