Składniki:
• 1 kg skrzydełek kurczaka
• 15 dag mąki
• 200 ml mleka
• 100 ml jogurtu naturalnego
• 1 jajko
• sok z ½ cytryny
• kilka gałązek świeżej mięty
• sól
• Pieprz czarny mielony Appetita
• Papryka słodka Appetita
• kmin rzymski
• Kolendra Appetita
• olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Umyte i osuszone skrzydełka gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut.
2. Zmiksuj mąkę z ¬mlekiem i¬ jajkiem, przypraw ciasto do smaku i ¬wymieszaj.
3. Ugotowane mięso osusz, zamocz w przygotowanym cieście i smaż w mocno rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, rozłóż skrzydełka na papierowym ręczniku.
4. Umyte listki mięty zmiksuj z jogurtem i sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy sos podawaj razem ze skrzydełkami.
ip
fot. Appetita