W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Śledź z cebulką w oleju

Opublikowano: 2015-12-22
Przepis na śledzia w oleju z cebulką i cytryną
Przepis na śledzie w oleju idealne na wieczór wigilijny.

Składniki:
- filety śledziowe np. matias - 1 kg
- średnie cebule - 3 szt.
- cytryna - 1 szt.
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie - 3 ziarna
- olej - 1 szklanka

Sposób przygotowania:
1.     Wymoczone śledzie pokrój w małe kawałki. Cytrynę i cebule pokrój w cienkie plastry.
2.     Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny.
3.     Wszystko zalej olejem i nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników.
4.     Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką oraz pieczywem.

ip

fot. Knorr



Facebook
 

COUNT:32