Składniki:
- filety śledziowe np. matias - 1 kg
- średnie cebule - 3 szt.
- cytryna - 1 szt.
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie - 3 ziarna
- olej - 1 szklanka
Sposób przygotowania:
1. Wymoczone śledzie pokrój w małe kawałki. Cytrynę i cebule pokrój w cienkie plastry.
2. Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny.
3. Wszystko zalej olejem i nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników.
4. Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką oraz pieczywem.
ip
fot. Knorr