Słoneczny sernik mango

Opublikowano: 2013-05-20
Przepis na sernik z mango.
Sernik na zimno – idealne ciasto na gorące dni! Lekkie, puszyste i owocowe osłodzi upalne popołudnie nie przytłaczając konsystencją.

Jeżeli zależy Ci na niepowtarzalnym smaku sernika, porzuć gotowe mieszanki z torebki i zrób go sama! Nie jest to trudne a efekt końcowy będzie powalający. Oto sprawdzony i prosty przepis na Słoneczny sernik mango – spróbuj! Może będzie to twoje ulubione ciasto?

Składniki na masę:

  • 375g  zmielonego twarogu sernikowego
  • 200g  mleka skondensowanego
  • 50ml Sunquicka Mango
  • 15g  żelatyny
  • 25ml gorącej wody
  • 375g  ubitej śmietany 30%


Składniki na spód:

  • 100g  zgniecionych herbatników
  • 50g  orzechów nerkowca (prażonych i posiekanych)
  • 60g  masła


Składniki na polewę
:

  • 25ml Sunquicka Mango
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 100ml wody
  • 2 Mango


Przygotowanie:
Rozpuszczone masło wymieszać z herbatnikami i orzechami. Po ostygnięciu rozprowadzić na dnie tortownicy, dobrze przygniatając warstwę do podłoża. W misce zmiksować ser z mlekiem skondensowanym i 50 ml Sunquicka Mango. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, studzić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę serową połączyć z ubitą śmietaną, całość rozprowadzić na warstwie herbatnikowej. Tortownicę włożyć na kilka godzin do lodówki. Polewę robimy z zagotowanej  wody, zmieszanej z mąką kukurydzianą i 25 ml Sunquicka Mango. Gdy wystygnie i zgęstnieje, pokrywamy nią ciasto wraz z brzegami, wcześniej układając na wierzch obrane i pokrojone w cienkie plastry mango. Idealny deser na leniwe, letnie popołudnia gotowy! Smacznego!

Fot. Index Food
IP



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15