Smaczna propozycja na lato

Opublikowano: 2019-06-11
Lekka sałatka z kabanosami - przepis.
W upalne dni wszyscy stronimy od gorących i ciężkich dań, stawiając na lekkie propozycje.

W tej roli idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki, przygotowane na bazie świeżych warzyw i oryginalnych dodatków. Na lunch czy dodatek do obiadu polecamy Lekką sałatkę z bobem i kabanosami – będzie lekko, smacznie i zdrowo.

Lekka sałatka z kabanosami

Składniki:

  • 100 g wieprzowych Kabanosów Premium marki Berger
  • 1 kg bobu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 garście kiełek słonecznika
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 10 czarnych oliwek (w krążkach)
  • pół pęczka koperku
  • pół natki pietruszki
  • 50 g twardego sera np. Grana Padano

Dressing:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykonanie:
W garnku zagotować delikatnie osoloną wodę. Wrzucić bób, gotować go do miękkości. Następnie odsączyć i obrać. W międzyczasie pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, zaś pokrojone w plasterki kabanosy podsmażyć na suchej patelni. Koperek i pietruszkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Oliwki w krążkach odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć i posypać kiełkami słonecznika. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem.

Fot. Berger
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15