Badania przeprowadzone w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie potwierdziły prozdrowotne właściwości soków Grante. Stwierdzona wysoka zawartość polifenoli i antyoksydantów korzystnie wpływa na wiele dolegliwości. Produkty wspomagają leczenie i zapobiegają m.in.: chorobom układu krążenia, cukrzycy, raka – chorobom nowotworowym, wpływają korzystnie na jędrność skóry, poprawę wzroku oraz zmniejszają objawy depresji. Charakterystyczny cierpki smak z lekką nutą słodyczy idealnie gasi pragnienie. Dla miłośników delikatniejszych smaków zmieszany z wodą stanowi wspaniałe źródło orzeźwienia.
Soki z granatu i winogron są dostępne w sklepach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju: Piotr i Paweł, Real, Tesco, Alma, Intermarche, Chata Polska, Kuchnie Świata. Granat i winogrono dostępny w dwóch pojemnościach: Cena: ok. 12 zł - pojemność: 0,25 l; Cena: ok.22 zł - pojemność: 0,75 l
Proces produkcji i właściwości:
W procesie produkcji soków Grante wykorzystywane są owoce pochodzące z kontrolowanych biologicznie upraw granatów z legendarnego rejonu Geokchay w Azerbejdżanie. Historia kraju jest nierozerwalnie związana z kulturą uprawy granatów, które dawniej były uprawiane niemal w każdym regionie Azerbejdżanu. Do produkcji soków najczęściej wykorzystywane są granaty rosnące w dzielnicy Geokchay, gdyż te są najsłodsze. Fabryka przyjmuje do przetwarzania nienaruszone, świeże owoce, ręcznie sortowane na taśmie.. Sekret wspaniałego smaku i gwarantowanej jakości granatów Geokchay to unikalny mikroklimat obszar i skład gleby.
Wysoka zawartość polifenoli i antyoksydantów w 100 ml sok GRANTE zawiera:
Związki polifenolowe - 295,8 mg
Przeciwutleniacze - 12,0 mmol
Antocyjany - 30,2 mg
Wspomaga leczenie i zapobiega:
Sok wpływa również korzystnie na:
Cudowne właściwości soku z granatów
Swoje lecznicze właściwości granat zawdzięcza wyjątkowym składnikom – polifenolom i antyoksydantom. Te związki pochodzenia roślinnego działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i wpływają hamująco na proces rozwoju chorób nowotworowych. Granat wyraźnie poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym u pacjentów z chorobą wieńcową i redukuje złogi oraz zwapnienia w tętnicy szyjnej. Stwierdzono, że sok z owoców granatu znacznie przewyższa jako przeciwutleniacz czerwone wino, sok z jagód, sok z żurawiny, czy zieloną herbatę - do tej pory uznawane za najsilniejsze przeciwutleniacze. Systematyczne picie soku z granatów skutecznie wspomaga zwalczanie chorób serca i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skuteczność działania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom (eliksir młodości), procesom zapalnym, a także chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Ponadto sok z owoców granatu, likwiduje zaburzenia erekcji i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Dowiedziono też ochronne działanie granatu na płód. Picie soku z granatu przez kobietę ciężarną chroni płód przed uszkodzeniami mózgu. Kolejne badania potwierdziły wyraźne działanie wstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi. Sok pity systematycznie działa korzystnie przy astmie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy, szkorbut. Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce.
Fot. Grante
IP