Trzeba jeść śniadania. To podstawa każdego dnia. Dzięki temu dostarczymy organizmowi wielu cennych składników odżywczych oraz dostarczymy energii na cały dzień. Co warto jeść na śniadanie, by móc cieszyć się dobra kondycja przez resztę dnia?
Owsianka na dodanie energii
Kawowa owsianka na mleku z rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami włoskimi : do mleka dodaj ¼ kubka zaparzonej kawy (bez fusów) i zagotuj płatki. W połączeniu z mlekiem płatki dostarczą niezbędnych aminokwasów, a to zapewnia sprawność i wytrzymałość. Kofeina pobudzi do działania, a rodzynki dodadzą zdrowej energii. Orzechy włoskie zawierają odpowiednik kwasów omega-3, błonnik i białko. Ta kompozycja zapewnia stały dopływ energii i jasność umysłu przez cały dzień.
Jajecznica na poprawę nastroju
Jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, z bułką, z pestkami dyni. Jaja i pestki dyni zawierają tryptofan – aminokwas poprawiający funkcjonowanie układu nerwowego. Odpowiada on za poprawę nastroju i chęci do życia, co w okresie jesiennym może być pomocne.
Płatki jaglane na podniesienie odporności
Płatki jaglane na mleku z suszonymi morelami i cząstkami świeżej pomarańczy. Proso zawiera wzmacniające odporność minerały – cynk i żelazo. Z kolei w suszonych morelach znajduje się również żelazo i witamina C, które wspierają mechanizmy obronne organizmu. A pomarańcza posiada terpeny niszczące wirusy i bakterie.
Żytnie pieczywo na rozbudzenie
Żytnie pieczywo z twarożkiem, pomidorami i bazylią. Bogate w potas pomidory usprawniają przepływ krwi i dotleniają mózg. Twarożek i pieczywo dostarczają witaminy z grupy B i magnez, z kolei bazylia wspomaga trawienie, tym samym eliminując ospałość.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com