Sól niejedno ma imię

Opublikowano: 2016-05-29
Rodzaje soli.
Ubogaca smak potraw, ale trzeba stosować ją z umiarem. Oto krótkie przypomnienie różnych jej gatunków.

Bez soli nasz organizm miałby kłopoty. Chlorek sodu, który jest jej istotą reguluje bowiem gospodarkę wodną i mineralną naszego ciała, pomagając w prawidłowej przemianie materii. Z racji tego jednak, że co za dużo to niezdrowo: nie należy przesadzać z ilością przyswajanej soli. Pięć gramów, czyli jedna łyżeczka dziennie tej białej substancji - to aż nadto. W przeciwnym wypadku ucierpi nasze serce i układ krążenia.

Sól ma wiele odmian. Do codziennego stosowania w kuchni idealna jest sól stołowa. Uwielbiają ją np. makarony. Ta przyprawa produkowana jest z solanki, czyli roztworu soli, który znaleźć można pod powierzchnią ziemi. Może też być pozyskiwana z soli kamiennej, przy zastosowaniu procesu wypłukiwania. Do wyboru mamy też sól warzoną. 97% jej składu stanowi wspomniany wcześniej chlorek sodu. Jej zaletą jest intensywnie słony smak i łatwość w rozpuszczeniu.

Miłośnicy eksperymentów kulinarnych przepadają za solami przyprawowymi. Wybór jest ogromny. Dostępna jest np. sól selerowa, ziołowa, sól z płatkami kwiatów, chili, wanilią oraz mieszanki, z których wielką popularnością cieszy się w świecie sól do przyprawiania pomidorów z mozzarellą. Sole przyprawowe chwalą sobie szczególnie osoby, które z powodu problemów ze zdrowiem powinny ograniczyć spożywanie białej przyprawy. Ich zaletą jest to, że zawierają co najmniej 15% warzyw, mają bogatszy smak i nie zawierają aż takiej ilości czystej soli, jak w zwykłej soli kuchennej.

Smakosze z różnych krajów zachwycają się również tzw. fleur de sel, zwaną też flor de sal, pochodzącą z krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest ona wyjątkowo szlachetna, posiada łagodny smak. Idealnie nadaje się do posypywania potraw.

Znawcy kuchni z różnych zakątków świata używają często soli himalajskiej z Pakistanu i białej bądź różowej soli z pustyni Kalahari. Obydwa rodzaje pochodzą z natury, a swoje barwy zawdzięczają zawartości tlenku żelaza. Ich smak zbliżony jest do soli kuchennej.

Wegetarianie lubią kosztować hinduskiej soli kala namak, czyli czarnej soli. Powstaje ona przez wygotowanie roztworu soli kamiennej z owocem krzewu amli.

Sole te są oczywiście odpowiednio droższe od zwykłej soli kuchennej, ale ich cenę rekompensują walory smakowe i kawałek egzotyki w domu.

Warto wiedzieć, że sól wchłania wodę, dlatego producenci stosują zazwyczaj środki przeciwzbrylające. Uniknąć grudek pomaga węglan wapnia, magnez, jod, fluor oraz np. kwas foliowy. Specjaliści od zdrowego odżywiania zalecają z kolei sól jodowaną, która chroni przed niedoborami jodu. Dokładne czytanie opakowań soli pozwala dowiedzieć się, jakie dodatki znajdziemy w produkcie, który trafi do naszych żołądków. Nie skąpmy sobie tej wiedzy.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Bibliografia: Reader’s Digest, maj 2016

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15