Spieniacz do kawy – dlaczego warto go mieć?

Opublikowano: 2019-08-19
Dlaczego warto mieć spieniacz do kawy?
Polacy kochają kawy mleczne! Najpopularniejszy u nas napój tego typu to cappuccino, ale jest również wielu fanów m.in. kawy latte lub latte macchiato.

Aby je przygotować, potrzebujemy oczywiście kawy i mleka, ale połączonych w odpowiedni sposób. Mleczna pianka stanowi niezbędny element wielu kaw mlecznych. Można ją zrobić ręcznie, ale o wiele lepszy efekt uzyskamy, używając spieniacza do mleka. Jak on działa i dlaczego właściwie warto w niego zainwestować?

Kawy z mleczną pianką

O ile we Włoszech króluje espresso, o tyle w Polsce „mała czarna” ma bogatą konkurencję. Nasi rodacy zdecydowanie częściej wybierają na co dzień kawy mleczne, które przygotowuje się na bazie jednej lub dwóch porcji espresso. To między innymi takie kawy jak:

  • latte macchiato,
  • cappuccino,
  • caffè latte,
  • cortado,
  • flat white,
  • café au lait.

W większości z nich istotnym elementem jest puszysta mleczna pianka, do której przygotowania warto wykorzystać spieniacz do mleka.

W zależności od rodzaju kawy kolejność dodawania mleka jest inna. Np. przy caffè latte konieczne jest dolanie do porcji espresso spienionego, podgrzanego mleka. Natomiast latte macchiato z trzema wyraźnie widocznymi warstwami powstaje poprzez umieszczenie w wysokiej szklance spienionego mleka i dolanie do niego porcji espresso. Na dole szklanki pozostaje warstwa płynnego mleka, w środku warstwa kawy, a na wierzchu puszysta pianka. Dość podobnie wygląda to w przypadku cappuccino – kawy z kremową pianką, która również powstaje przy udziale spienionego mleka, ale w innych proporcjach niż w przypadku wymienionych wyżej kaw. Odpowiednio przygotowane mleko jest kluczowym elementem kawy, dlatego warto zaopatrzyć się w dobry spieniacz.

Czym jest spieniacz do mleka?

Spieniacz do kawy to urządzenie z wyglądu przypominające metalowy dzbanek lub tubę. Jego zadaniem jest, jak sama nazwa wskazuje, spienienie mleka – dzieje się to przez denaturację białek mleka, dzięki czemu błyskawicznie dochodzi do ich napowietrzania. Proces ten przebiega jeszcze szybciej, jeśli mleko jest jednocześnie podgrzewane. Dodatkowo im większa zawartość tłuszczu w mleku, tym łatwiejsze i szybsze jest jego spienienie.

Ręczne ubijanie mleka nie daje takich efektów jak przy użyciu spieniacza. Trwa dłużej, wymaga od nas sporo energii, a w dodatku mleczna pianka szybciej opada. Spieniacz do mleka zrobi za nas wszystko w mgnieniu oka, a powstała przy jego udziale aksamitna pianka gwarantuje najlepsze doznania smakowe i pozwala na podanie kawy w estetyczny sposób. Jak zatem wybrać takie urządzenie, które odpowie na nasze potrzeby?

Kupujemy spieniacz do kawy – czym się kierować?

Przy zakupie spieniacza do mleka powinniśmy zastanowić się nad kilkoma kwestiami:

  • do czego będziemy go wykorzystywać,
  • ile mlecznej pianki chcemy przygotowywać za jednym razem,
  • jak ma być zasilany spieniacz do mleka,
  • wolimy mieć spieniacz elektryczny czy tłokowy manualny,
  • czy spieniacz ma podgrzewać mleko.

Te kwestie są bardzo ważne przy zakupie spieniacza do kawy. Duża pojemność urządzenia przydaje się, jeśli chcemy prócz pianki do kawy przygotowywać również np. mleczne koktajle na zimno lub na ciepło. Wygodą w użyciu odznaczają się zasilane sieciowo elektryczne spieniacze do mleka z opcją podgrzewania, które w kilka sekund przygotują dla nas mleczną piankę – korzystający musi tylko wcisnąć odpowiedni przycisk. Takim spieniaczem jest np. Aeroccino od Nespresso. Przygotowanie idealnej kremowej mlecznej pianki jest dzięki niemu bardzo proste. Jedyne, o czym musimy pamiętać, to nieprzekraczanie maksymalnej pojemności mleka w naczyniu.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15