Sposób na idealną kawę

Opublikowano: 2018-05-01
Jak przygotować idealną kawę?
Od sposobu parzenia kawy zależy nie tylko jej moc, ale przede wszystkim smak. To, czy przyrządzamy ją w ekspresie czy zalewamy w szklance, również wpływa na nasze zdrowie.

Istnieją różne sposoby parzenia kawy. Każdy lubi co innego, jednak pijąc ten napój warto mieć na uwadze, jak powinniśmy go zaparzać. Nieprawidłowe parzenie kawy może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.

  • Ekspres przelewowy: kawa pochodząca z tego typu ekspresu zawiera mniej kofeiny niż kawa z ekspresu ciśnieniowego, ale dzięki filtrowi do naparu przechodzi mniej szkodliwych związków tłuszczu. Doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy piją duże ilości kawy.
  • Parzona: jej wadą jest zbyt długi kontakt z fusami. Zaparz kawę w takim dzbanku i czym prędzej przelej do filiżanek. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla naszego żołądka.
  • Rozpuszczalna: to najwygodniejsza w użyciu kawa. Najlepiej wybierać te liofilizowane – mają najwyższą jakość i walory smakowe.
  • Po turecku: czyli parzona w tygielku, zawiera najwięcej kofeiny i polifenoli. Diterpeny, przechodzące do naparu związki z tłuszczu kawowego, podnoszą poziom cholesterolu i mogą obciążać wątrobę.
  • Z makinetki: czyli z włoskiego ekspresu, która jest najzdrowsza i najbardziej aromatyczna. Im krócej zmielone ziarenka kawy mają kontakt z wrzątkiem, tym mniej substancji szkodliwych wydostaje się na zewnątrz.
  • Ekspres ciśnieniowy: kawa z tego typu ekspresu ma podobne właściwości do tej z makinetki. Różnica jest tylko jedna – przyrządza się ją szybciej. Jeśli jesteś koneserem kawy, zainwestuj w ekspres wysokociśnieniowy – generuje najwięcej aromatu i najmniej kofeiny.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:29