Pomimo tego, że jej przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych warto zapoznać się z kilkoma ciekawostkami, które całkowicie zmienią jej charakter.
Do sałatek zaliczamy również surówki warzywne podawane z polewą przygotowaną z oleju, wody oraz mieszanki gotowych ziół. Jeśli, jednak zależałoby nam na zdrowszym jedzeniu i eliminowaniu chemicznych dodatków powinniśmy sos przygotować samodzielnie.
Sos można przygotować zarówno ze świeżych, mrożonych jak i suszonych ziół. Do popularnego sosu koperkowo- ziołowego należałoby dodać:
Wszystkie te składniki należ wrzucć do małego rondelka lub kubka i zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Ze świeżych ziół w czasie miksowania wydobywany jest wspaniały aromat, ocet natomiast nadaje całości charakteru.
Tego typu sosem polać można sałatę lub kapustę pekińską połączoną z dodatkami takimi jak papryka, kukurydza czy zielony ogórek. To idealne rozwiązanie nie tylko do zwyczajnego obiadu, ale również grilla czy pieczonych mięs. Tego typu sałatka jest również znaczenie zdrowsza- nie zawiera polepszaczy smaku i konserwantów.
Więcej inspiracji na sałatki znajdziesz na portalu winiary.pl: http://www.winiary.pl/przepisy.aspx/1/salatki
Autor zewnętrzy
Fot. sxc.hu