Sposób na sałatkę

Opublikowano: 2013-11-21
Sałatki na zimę.
W Polsce sałatka kojarzy się przede wszystkim z klasyczną sałatką jarzynową.

Pomimo tego, że jej przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych warto zapoznać się z kilkoma ciekawostkami, które całkowicie zmienią jej charakter.

  1. Sałatka jarzynowa staje się bardziej wyrazista po dodaniu małej łyżeczki musztardy ostrej lub łagodnej (według uznania).
  2. Jeśli dodamy do sałatki jarzynowej jabłko musimy liczyć się z tym, że następnego dnia przybierze ono brunatny i nieładny odcień.
  3. Jeżeli sałatka już po kilku godzinach od przygotowania podchodzi wodą oznacza to, że nieodpowiednio wycisnęliśmy ogórki. Należy przed dodaniem do reszty składników mocno wycisnąć je z soku.
  4. Sałatka postoi dłużej, jeśli nie dodamy do niej surowej cebuli.
  5. Aby jajka były widoczne w sałatce należy najpierw wymieszać wszystkie składniki z majonezem, a na końcu wkroić jajka. Długie i intensywnie mieszanie powoduje, że się rozpadają i nie są widoczne wśród innych dodatków.
  6. Ziemniaki na sałatkę jarzynową nie mogą być rozgotowane. Im twardsze ziemniaki tym ładniejsza kostka.


Do sałatek zaliczamy również surówki warzywne podawane z polewą przygotowaną z oleju, wody oraz mieszanki gotowych ziół. Jeśli, jednak zależałoby nam na zdrowszym jedzeniu i eliminowaniu chemicznych dodatków powinniśmy sos przygotować samodzielnie.

Sos można przygotować zarówno ze świeżych, mrożonych jak i suszonych ziół. Do popularnego sosu koperkowo- ziołowego należałoby dodać:

  • koper
  • pietruszką
  • nać selera
  • pieprz
  • sól
  • wodę
  • oliwę z oliwek
  • ocet


Wszystkie te składniki należ wrzucć do małego rondelka lub kubka i zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Ze świeżych ziół w czasie miksowania wydobywany jest wspaniały aromat, ocet natomiast nadaje całości charakteru.

Tego typu sosem polać można sałatę lub kapustę pekińską połączoną z dodatkami takimi jak papryka, kukurydza czy zielony ogórek. To idealne rozwiązanie nie tylko do zwyczajnego obiadu, ale również grilla czy pieczonych mięs. Tego typu sałatka jest również znaczenie zdrowsza- nie zawiera polepszaczy smaku i konserwantów.

Więcej inspiracji na sałatki znajdziesz na portalu winiary.pl: http://www.winiary.pl/przepisy.aspx/1/salatki

Autor zewnętrzy
Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15