Sposoby na „małą czarną” – rodzaje kaw, które musisz znać!

Opublikowano: 2019-04-13
Jakie są rodzaje kaw?
We Włoszech na początku XX wieku serwowano w kawiarniach w niewielkich filiżankach aromatyczną kawę, którą wypijano na stojąco.

Dodawała ona energii, a jej smak był wyrazisty, dlatego nazwano ją „espresso” od włoskiego „espressivo”, które oznacza „wyraziście”. Dziś espresso nie jest jedynym sposobem na „małą czarną”. Sprawdźmy, jakie rodzaje kaw mogą zadowolić nasze kubki smakowe.

Włoska kawa espresso

W każdej włoskiej kawiarni i restauracji można wypić doskonałe espresso. Kawa ta stała się symbolem Włoch i właśnie w swojej ojczyźnie smakuje ponoć najlepiej. Sekretem baristów przyrządzających taki rodzaj tego napoju jest czas ekstrakcji, ilość świeżo zmielonej kawy w kolbie ekspresu ciśnieniowego oraz ilość przepuszczanej wody w odpowiedniej temperaturze.

Przyjmuje się, że kawa espresso ma około 25-30 ml, podawana jest w filiżance o grubych ściankach dla zachowania optymalnej temperatury napoju. Przyrządza się ją w ekspresie ciśnieniowym z 7-8 g świeżo zmielonej kawy przez około 25 sekund, w czasie których dochodzi do jej ekstrakcji. Temperatura wody powinna wahać się w przedziale 88-92 stopni Celsjusza.

Kawa americano

Na bazie włoskiego espresso powstało i nadal przygotowywanych jest wiele różnych kaw. „Mała czarna” może więc mieć wiele odsłon. Jedną z nich jest kawa americano. Tak naprawdę w tym przypadku mamy do czynienia z espresso zalaną większą ilością gorącej wody.

Americano wymyślili Amerykanie, co nie jest zaskoczeniem. Stacjonujący we Włoszech amerykańscy żołnierze w czasie II wojny światowej uznali, że typowo włoskie espresso jest dla nich zbyt mocne. Dlatego prosili, aby bardziej je rozwadniać. Tak powstała kawa americano, czyli espresso zalane gorącą wodą, co najmniej w stosunku 1:1. Jeśli do espresso dolewane jest 25-30 ml wody, będzie to kawa „short americano”, ale w wielu przypadkach można napić się kawy americano, do której dolano nawet do 470 ml wody.

Rodzaje kaw mlecznych

Mleko jest podstawowym dodatkiem do kaw. Można więc wyróżnić takie rodzaje kaw mlecznych, jak:

  • cappuccino,
  • latte,
  • latte macchiato.


Wszystkie one powstają na bazie espresso. We Włoszech typową kawą pitą do śniadania jest cappuccino. Co ciekawe, w niektórych kawiarniach w Italii nie można napić się tego rodzaju napoju po godzinie 12 w południe. Dlatego nazywana jest ona kawą poranną. Kawa cappuccino za bazę bierze espresso, do którego dodaje się około 100 ml mleka – choć po jego spienieniu będzie mieć ono około 125 mln objętości. Standardowe cappuccino powinno mieć około 150 ml, podaje się je zaś w filiżance. Charakterystyczna dla niego jest mleczna pianka na powierzchni o 1-2 cm grubości, pozbawiona pęcherzyków powietrza.

Kawa latte, a właściwie caffè latte, to kawa mleczna, jako że samo „latte” po włosku oznacza mleko. Ma około 200 ml lub więcej objętości. Powstaje z espresso zalewanego spienionym mlekiem. W efekcie caffè latte ma na samej górze lekką warstwę spienionego mleka.

Podobną kawą jest latte macchiato, które powinno mieć trzy wyraźne warstwy – płynne mleko na dole, kawową warstwę w środku i delikatną piankę na wierzchu. Podobnie jak kawa latte, także latte macchiato powstaje poprzez połączenie spienionego mleka z espresso, ale w innej kolejności. Do wysokiej szklanki, w której podawana jest taka kawa, najpierw wlewa się spienione, gorące mleko, a dopiero później ostrożnie i powoli – porcję espresso.

Kawa dla chwili relaksu

Dostępne obecnie rodzaje kaw powodują, że można wybrać odpowiedni aromatyczny napój dopasowany do naszego gustu. Stajemy się coraz bardziej wybredni – zwykła kawa mielona czy rozpuszczalna zalana wrzątkiem przestaje nam wystarczać. Nie trzeba jednak sięgać głębiej do kieszeni, aby fundować sobie ulubiony rodzaj kawy w kawiarni. Americano, cudowne espresso czy latte macchiato i cappuccino przygotujemy samodzielnie we własnym domu dzięki m.in. ekspresom na kapsułki NESCAFÉ Dolce Gusto. Nie pozostaje nic innego, jak wybrać tylko odpowiedni rodzaj kawy.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:29