Sprawdź najlepszy przepis na aromatycznego pstrąga z piekarnika

Opublikowano: 2019-10-29
Aromatyczny pstrąg z piekarnika - najlepszy przepis.
Często zastanawiamy się, jak wprowadzić więcej ryb do naszego codziennego jadłospisu. To wcale nie jest trudne! Wystarczy, że postawimy na sprawdzone przepisy.

Przygotowanie ryby, szczególnie pieczonej, zajmuje niewiele czasu, a dodatkowo daje gwarancję uzyskania lekkiego i jednocześnie sycącego dania.

Zaserwowanie aromatycznej pieczonej ryby z ulubionymi dodatkami to świetny pomysł na obiad czy kolację, gdy przyjmujemy gości. Chyba nikt nie oprze się smakom, które kojarzą się nam z letnim wypoczynkiem i relaksem. Takie danie z pewnością przypadnie też do gustu małym niejadkom!

Pstrąg z piekarnika w roli głównej

Kiedy przychodzą nam do głowy różne pomysły na obiad, w których króluje ryba, ale trudno zdecydować się na jeden z nich, warto postawić na klasykę. Dobrym wyborem jest rewelacyjny przepis na pstrąga z pietruszką z piekarnika. To naprawdę pyszne danie, które dodatkowo szybko przyrządzimy. Jeśli planujemy obiad dla dwóch osób, przygotujmy po jednej sztuce pstrąga dla każdej z nich.

Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni, ponieważ przygotowanie pstrąga zajmie nam tylko chwilę. Oczyszczamy z łusek ryby i patroszymy je, a następnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Drobno siekamy połowę pęczka natki pietruszki i mieszamy ją z jedną łyżką masła i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Ryby posypujemy solą oraz faszerujemy pozostałą natką pietruszki. Wierzch pstrągów smarujemy przygotowanym wcześniej masłem z dodatkami i zawijamy w folię aluminiową.

Teraz wystarczy piec całość przez około 25 minut. I gotowe! Rybę ozdabiamy plasterkami cytryny i serwujemy od razu po upieczeniu. Tak przygotowany pstrąg z piekarnika rozpływa się w ustach. Dodatek prostych przypraw podkreśla jego aromat, jednocześnie nie dominując smaku. To danie z pewnością przypadnie do gustu nawet tym osobom, które na co dzień niechętnie umieszczają ryby w swoim jadłospisie.

Dodatki do pieczonego pstrąga

Wyśmienity pstrąg z piekarnika, podany jedynie z kawałkiem chrupiącego chleba, z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielne danie. Jeśli jednak chcemy, aby obiad był jeszcze bardziej sycący, możemy przygotować do niego pyszne dodatki. Idealnie będą tu pasować łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem. Ich wykonanie jest błyskawiczne! Wystarczy umyć i pokroić ziemniaki, a następnie wymieszać je z oliwą, startym parmezanem i przyprawami oraz upiec na złoty kolor. Można zaserwować je samodzielnie lub z Ketchupem łagodnym WINIARY.

Pieczony pstrąg świetnie będzie komponował się również z kotlecikami z gotowanych ziemniaków. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników: podsmażonych na patelni kawałków cebuli i papryki, jajka, szczypiorku i przypraw, które dokładnie mieszamy z ugotowanymi wcześniej ostudzonymi ziemniakami. Z powstałej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i kładziemy na kawałku ręcznika papierowego, pozbywając się nadmiaru tłuszczu.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:29