W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Szparagi z serem camembertem i bakaliami

Opublikowano: 2013-05-08
Przepis na szparagi z serem camembertem i bakaliami.
Przepis na białe szparagi z zapiekanym serem camembert i bakaliami Bakalland.

Składniki

  • Krążek sera Camembert
  • 2 garści miksu sałat
  • Kilka suszonych moreli, daktyli, żurawiny i pistacji (np. Bakalland)
  • Sok z jednej cytryny
  • Pieprz do smaku
  • Pół pęczka białych szparagów
  • Listki świeżej bazylii do ozdobienia


Szparagi pozbawiamy dolnej części, obieramy z twardych włókien i gotujemy na parze przez ok. 15 minut. Jeśli natniemy je wcześniej na krzyż, ułatwi to wnikanie pary w szparagi. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wkładamy do niego cały krążek sera Camembert na papierze do pieczenia i zapiekamy przez 10 minut. Na talerzu układamy porwaną sałatę. Układamy na niej pokrojone suszone morele, daktyle, posypujemy żurawiną i pistacjami. Oprószamy pieprzem do smaku. Na to układamy ugotowane szparagi, skrapiamy sokiem z cytryny. Nie wierzch kładziemy zapieczony serek. Ozdabiamy świeżą bazylią i możemy podawać.

Poza walorami smakowymi szparagi mają świetny wpływ na serce, ponieważ nie zawierają tłuszczu, cholesterolu ani sodu. Mają też właściwości moczopędne. Z racji tego, że nie da się ich przechowywać dłużej w lodówce ani mrozić, cieszmy się obfitym w szparagi majem i włączmy je do naszej wiosennej diety.

Fot. Bakalland
IP



Facebook
 

COUNT:32