O nieocenionych bogactwach, jakie kryje w sobie to zielone warzywo, nikogo nie trzeba przekonywać. Znajdziemy w nim między innymi cynk, magnez, kwasy omega-3, witaminy (A, C, E, K) oraz antyoksydanty. Szpinak w świecie kosmetycznym święci triumfy przede wszystkim jako podstawowy składnik maseczek. Jedną z nich możemy przygotować ze świeżych liści szpinaku i natki pietruszki. Przygotuj garść natki i szpinaku, białko jajka, wodę i mąkę owsianą. Warzywa zmiel w blenderze, zagotuj i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy zielona masa będzie już chłodna odciśnij ją z wody. Do warzyw dodaj białko i mąkę, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Maseczkę nakładaj na 20 minut na twarz, szyję i dekolt. Po upływie tego czasu obficie spłucz ją wodą. Taki zabieg nie tylko pozwoli oczyścić skórę, ale też delikatnie ją złuszczy.
Kolejna maska powstanie na bazie bananów, szpinaku i mięty. Przygotuj pół banana, 6 listków świeżej mięty, 10-15 liści świeżego szpinaku oraz pół łyżeczki świeżego imbiru (przed przygotowaniem maseczki koniecznie przeprowadź test na ręce, aby sprawdzić, czy nie jesteś uczulona na imbir). Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę (jeżeli to konieczne, dolej troszkę wody). Maseczkę nałóż na około 20 minut na twarz i dekolt, a potem obficie spłucz wodą.
Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com