Tajemnicze składniki w kuchni

Opublikowano: 2016-01-24
Pomelo, Owoc kaki, Kala namak, Besan, Tapioka, Karambola, Pitaja, Rambutan - nieznane składniki!
Nawet zaawansowani kucharze nie wstydzą się tego, że ciągle dokształcają się kulinarnie. Nic dziwnego: tajemniczych i rzadkich składników w potrawach nie brakuje. Ich przykłady przedstawi ten artykuł.

Pomelo
Pomelo to inaczej pomarańcza olbrzymia, czyli cytrus rodem z Azji. Owoc ten jest kopalnią witamin. Posiada np. więcej witaminy C niż grejpfrut i cytryna. Wzmacnia układ odpornościowy, uspokaja, reguluje pracę serca i ciśnienie krwi, działa antynowotworowo, pomaga na zgagę. Nic tylko jeść na zdrowie, np. na surowo albo pod postacią dżemów. Korzystnie działa też sok z pomelo. Kandyzowana skórka z tego owocu to świetny dodatek do ciast i deserów. Pomarańczę olbrzymią można dodać też do sałatki.

Owoc kaki
Inne nazwy owocu kaki to persymona, hurma lub hebanowiec. Zalety: zawartość witaminy A, C i błonnika. Warto włączyć ten dar natury do diety, gdyż jest pogromcą nowotworów, obniża ciśnienie, spowalnia starzenie się, działa przeciwwirusowo. Kaki świetnie odnajdzie się w sałatkach, wypiekach i dżemach. Poprawi smak naleśników. Persymonę można użyć ponadto do produkcji galaretek, a nawet lodów.

Kala namak
Kala namak to inaczej czarna sól. Nazwa nazwą, ale w rzeczywistości produkt ma kolor szaro-różowy i jest często używany w kuchni indyjskiej. Nadaje się do wytwarzania majonezu bezjajecznego i różnych potraw wegetariańskich i wegańskich. Służy głównie do przyprawiania sałatek, pikli i sosów.

Besan
Besan to zmielona sucha ciecierzyca, rodzaj mąki. Przygotowuje się z niej przeważnie desery. Potrawy z jej użyciem są podobno tak pyszne, że sam indyjski bóg Kriszna zajadał się nimi aż do ostatniego okruszka. Besan świetnie komponuje się z daniami wytrawnymi. Jest też doskonałą panierką do pieczonych ziemniaków.

Tapioka
Mąka pozyskiwana z brazylijskiego manioku. Nie zawiera glutenu ani alergenów. Nie posiada smaku. Przydatna do „wyczarowywania” budyniów, kisieli, puddingów, koktajli, musów, kremów, krakersów, ciastek, a nawet chleba. Tapioka świetnie zagęszcza sosy i zupy.

Karambola
Inne nazwy karamboli to oskomian pospolity albo gwiaździsty owoc. Ten przedstawiciel flory świetnie nadaje się do potraw mięsnych, sałatek, sosów, dżemów, marynat, a także soków czy win. Zawiera dużo witaminy A, C, żelaza, wapnia i magnezu.

Pitaja
Pitahaya, pitaja, truskawkowa gruszka albo smoczy owoc to odmiana jadalnego kaktusa. Jego ojczyzną jest Meksyk i Ameryka Środkowa. Uprawia się go również w Azji. Pitaja wspaniale ubogaci lody, torty, kremy, musy, koktajle, sałatki. Spróbować warto soku ze smoczego owocu.

Rambutan
Nazwa tego azjatyckiego owocu oznacza: „owłosiony, włochaty”. W Wietnamie mówi się na ten dar natury: „niechlujne włosy”. Kto spojrzy i dotknie rambutanu, ten zrozumie. Ten charakterystyczny jagodzian doskonale nadaje się do deserów, marmolad, kompotów, sałatek owocowych, win musujących. Świetnie komponuje się też z potrawami z drobiu czy wieprzowiny.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. pixabya.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15