Pomelo
Pomelo to inaczej pomarańcza olbrzymia, czyli cytrus rodem z Azji. Owoc ten jest kopalnią witamin. Posiada np. więcej witaminy C niż grejpfrut i cytryna. Wzmacnia układ odpornościowy, uspokaja, reguluje pracę serca i ciśnienie krwi, działa antynowotworowo, pomaga na zgagę. Nic tylko jeść na zdrowie, np. na surowo albo pod postacią dżemów. Korzystnie działa też sok z pomelo. Kandyzowana skórka z tego owocu to świetny dodatek do ciast i deserów. Pomarańczę olbrzymią można dodać też do sałatki.
Owoc kaki
Inne nazwy owocu kaki to persymona, hurma lub hebanowiec. Zalety: zawartość witaminy A, C i błonnika. Warto włączyć ten dar natury do diety, gdyż jest pogromcą nowotworów, obniża ciśnienie, spowalnia starzenie się, działa przeciwwirusowo. Kaki świetnie odnajdzie się w sałatkach, wypiekach i dżemach. Poprawi smak naleśników. Persymonę można użyć ponadto do produkcji galaretek, a nawet lodów.
Kala namak
Kala namak to inaczej czarna sól. Nazwa nazwą, ale w rzeczywistości produkt ma kolor szaro-różowy i jest często używany w kuchni indyjskiej. Nadaje się do wytwarzania majonezu bezjajecznego i różnych potraw wegetariańskich i wegańskich. Służy głównie do przyprawiania sałatek, pikli i sosów.
Besan
Besan to zmielona sucha ciecierzyca, rodzaj mąki. Przygotowuje się z niej przeważnie desery. Potrawy z jej użyciem są podobno tak pyszne, że sam indyjski bóg Kriszna zajadał się nimi aż do ostatniego okruszka. Besan świetnie komponuje się z daniami wytrawnymi. Jest też doskonałą panierką do pieczonych ziemniaków.
Tapioka
Mąka pozyskiwana z brazylijskiego manioku. Nie zawiera glutenu ani alergenów. Nie posiada smaku. Przydatna do „wyczarowywania” budyniów, kisieli, puddingów, koktajli, musów, kremów, krakersów, ciastek, a nawet chleba. Tapioka świetnie zagęszcza sosy i zupy.
Karambola
Inne nazwy karamboli to oskomian pospolity albo gwiaździsty owoc. Ten przedstawiciel flory świetnie nadaje się do potraw mięsnych, sałatek, sosów, dżemów, marynat, a także soków czy win. Zawiera dużo witaminy A, C, żelaza, wapnia i magnezu.
Pitaja
Pitahaya, pitaja, truskawkowa gruszka albo smoczy owoc to odmiana jadalnego kaktusa. Jego ojczyzną jest Meksyk i Ameryka Środkowa. Uprawia się go również w Azji. Pitaja wspaniale ubogaci lody, torty, kremy, musy, koktajle, sałatki. Spróbować warto soku ze smoczego owocu.
Rambutan
Nazwa tego azjatyckiego owocu oznacza: „owłosiony, włochaty”. W Wietnamie mówi się na ten dar natury: „niechlujne włosy”. Kto spojrzy i dotknie rambutanu, ten zrozumie. Ten charakterystyczny jagodzian doskonale nadaje się do deserów, marmolad, kompotów, sałatek owocowych, win musujących. Świetnie komponuje się też z potrawami z drobiu czy wieprzowiny.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. pixabya.com