Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekoladą

Opublikowano: 2018-06-23
Przepis na słodką tartę brzoskwiniową z miksem ricotty i jajka oraz czekodżemem brzoskwiniowym z belgijską czekoladą.

Składniki:

100 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
250 g ricotty
1 jajko
1 duża brzoskwinia

Wykonanie:

Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

ip
fot. ŁOWICZ



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15