W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Trufla czekoladowa na chrupiącym spodzie

Opublikowano: 2013-06-04
Przepis na truflę czekoladową na chrupiącym spodzie z ganache z gorzkiej czekolady.
Przepis na truflę czekoladową na chrupiącym spodzie z ganache z gorzkiej czekolady.

Składniki na 4 porcje:

  • Czekolada gorzka 500g
  • Żółtka jaj (3 szt.)
  • Cukier (3 łyżki)
  • Śmietanka 30% 250 ml
  • Lubella Mlekołaki muszelki  50g
  • Lubella Corn Flakes 50g


Sposób przygotowania:

  1. Płatki lekko rozgniatamy i mieszamy razem.  Roztapiamy 200g czekolady w kąpieli wodnej i mieszamy z płatkami. Wykładamy masą foremkę.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem, a śmietankę zagotowujemy. Zalewamy żółtka gotującą się śmietanką szybko mieszając i od razu do masy dodajemy pozostałą czekoladę.
  3. Przygotowaną masę wylewamy na chrupki spód i wstawiamy do lodówki lub zamrażarki.

Rada: Do tarty świetnie pasują sezonowe drobne owoce jak maliny, porzeczki lub truskawki. Smakuje ona jeszcze lepiej w towarzystwie bitej śmietany i filiżanki mocnej kawy.

Fot. Lubella
IP



Facebook
 

COUNT:30