Trufla czekoladowa na chrupiącym spodzie
Opublikowano: 2013-06-04
Przepis na truflę czekoladową na chrupiącym spodzie z ganache z gorzkiej czekolady.
Składniki na 4 porcje:
- Czekolada gorzka 500g
- Żółtka jaj (3 szt.)
- Cukier (3 łyżki)
- Śmietanka 30% 250 ml
- Lubella Mlekołaki muszelki 50g
- Lubella Corn Flakes 50g
Sposób przygotowania:
- Płatki lekko rozgniatamy i mieszamy razem. Roztapiamy 200g czekolady w kąpieli wodnej i mieszamy z płatkami. Wykładamy masą foremkę.
- Żółtka ucieramy z cukrem, a śmietankę zagotowujemy. Zalewamy żółtka gotującą się śmietanką szybko mieszając i od razu do masy dodajemy pozostałą czekoladę.
- Przygotowaną masę wylewamy na chrupki spód i wstawiamy do lodówki lub zamrażarki.
Rada: Do tarty świetnie pasują sezonowe drobne owoce jak maliny, porzeczki lub truskawki. Smakuje ona jeszcze lepiej w towarzystwie bitej śmietany i filiżanki mocnej kawy.
Fot. Lubella
IP