Truskawka w Twojej kuchni

Opublikowano: 2016-06-11
Najpopularniejszy owoc sezonu – truskawki.
Truskawki to jedne z popularniejszych owoców, które zajadają Polacy.

W rankingu ustępują tylko jabłkom. Są świetne w smaku, można z nich przyrządzić rozkoszne desery, dodatkowo mają długą listę właściwości leczniczych oraz odżywczych. Nie są kaloryczne, zatem warto przyjrzeć im się bliżej, jako że to owoc sezonu!

Wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Jedna szklanka tego owocu (ok. 144 g) to tylko 45 kcal! Do tego mamy też witaminę C, B2, B3, A i E oraz mnóstwo składników mineralnych: fosfor, krzem, magnez, mangan, wapń, cynk, a także żelazo i potas. Wszystkie te witaminy i minerały korzystnie wpływają na cały nasz organizm, m. in. na kości, układ nerwowy, włosy i paznokcie oraz skórę.

Warto też zaznaczyć, że truskawki mają wpływ na odkwaszenie naszego organizmu i obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz uregulowanie poziomu cukru we krwi. Spożycie truskawek powoduje wzrost przeciwutleniaczy we krwi, a to przekłada się na mniejsze ryzyko zawału, miażdżycy czy chorób układu krążenia.

Poza tym olej, który jest pozyskiwany z pestek tego owocu znalazł zastosowanie w kosmetykach głównie dla cery suchej, dojrzałej i trądzikowej. Ma on właściwości antybakteryjne, ujędrniające i przeciwzmarszczkowe.

Zastosowanie truskawek oraz kto powinien ich unikać?
Potwierdzono naukowo, że napar z liści tego owocu pomaga w leczeniu wielu chorób: anemii, niedokrwistości, szkorbutu, czy kamicy żółciowej.

W walce przeciw wszelkim wągrom, a także piegom i w wypadku zaniedbań egzemy wykorzystuje się sok z truskawek albo maseczkę z nich.

Wyciąg z truskawek ma dobroczynny wpływ na kondycję naszych włosów. Oprócz tego, że będą bardziej nawilżone, to jeszcze odżywione i wzmocnione.

Warto też wykonać w domu maseczki do twarzy właśnie z truskawek, dlatego że cera będzie bardziej rozświetlona (truskawki zmieszane z żółtkiem i mąką ziemniaczaną), nawilżona (owoc dodany do twarogu), czy napięta (tu dodajemy do truskawek olej sojowy). Po wszystkich tych zabiegach należy dokładnie opłukać twarz letnią wodą i nałożyć krem nawilżający.

Niestety truskawki, choć tak wychwalane, nie są dla wszystkich. Przede wszystkim unikać ich powinny osoby cierpiące na nadwrażliwość na salicylany oraz te, które są uczulone na ten owoc.

Z czym jeść truskawki?
Jako, że jest to typowy owoc sezonu letniego, truskawki najlepiej smakować będą w deserach. Podawane z bitą śmietaną, lodami, czy galaretką zasmakują każdemu. Można je podawać na gofrach, czy na słodko w naleśnikach. Są idealne do sałatek z rukolą i ricottą, czy szpinakiem. Poza tym ich niebanalny smak uzupełni też dania z mięsa oraz ryb.

Od wieków truskawki są uważane z jeden z afrodyzjaków. Dodane do szampana podbiją każde serce i podniebienie, a owoc ten z czekoladowym fondue jest jednym z najlepszych deserów.
Trzeba zaznaczyć, że owoc ten nie lubi długiego przechowywania, dlatego warto zjeść go od razu po zakupie.

Truskawki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. A ich niepowtarzalny smak i aromat powoduje, że każdy z nas zajada je kilogramami. I dobrze! Nie są kaloryczne, a jak smakują – na zdrowie!

Angelika Libelt
(angelika.libelt@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15