Dzięki naturalnej zawartości kofeiny działa pobudzająco, sprawiając, że już niedługo po jej wypiciu mamy więcej energii i jesteśmy w stanie lepiej się skoncentrować. W zależności od odmiany, jest doceniana za swój orzeźwiający, lekko gorzki smak, głęboki kolor oraz niesamowity aromat. Czy istnieje jednak uniwersalna kawa, którą kochają wszyscy?
Siła kawy i herbaty
Kawa, obok herbaty, cieszy się niezwykła popularnością. Obydwa te napoje zawierają związki, które poprzez pobudzanie ośrodkowego układu nerwowego i przyśpieszenie akcji serca, mają wpływ na naszą koncentrację, refleks oraz chęć działania. Zazwyczaj po wypiciu filiżanki kawy łatwiej się nam skupić, a nastrój ulega znaczniej poprawie. To właśnie działanie kofeiny w kawie i teiny w herbacie ma na nas dobroczynny wpływ, oczywiście pod warunkiem, że pijemy je w rozsądnych ilościach. Warto też pamiętać, że jest to ta sama substancja, a jej nazwa się zmienia w zależności od rodzaju rośliny, w której występuje, przy czym w filiżance kawy jest jej znacznie więcej niż w tej z herbatą.
Delikatne napoje kawowe
Jeśli lubisz zapach kawy oraz dania z jej dodatkiem (np. kremy do tortów, ciasteczka, słodycze), ale obawiasz się, że klasyczna czarna kawa jest zbyt mocna w smaku, spróbuj na początek napojów, w których jest jej bardzo niewiele, a mocny smak przełamany jest mlekiem i innymi dodatkami. Latte to idealna propozycja na rozpoczęcie niezwykłej przygody z kawą, ponieważ jej subtelny smak, wspaniały aromat i ciekawy wygląd na pewno zachęcą do spróbowania tego szlachetnego napoju.
Latte – uniwersalny smak dla wszystkich
Latte w języku włoskim dosłownie oznacza „mleko”. I nic dziwnego, że Włosi tak określają ten napój, gdyż jego większość stanowi właśnie spora ilość podgrzanego i spienionego mleka. Przyrządzając latte, należy pamiętać o kolejności dodawania poszczególnych składników do szklanki, tak aby powstały charakterystyczne rozwarstwienia – od bieli pianki na samej górze po mleczny brąz przy samym dnie filiżanki. Po wymieszaniu kolory łączą się, tworząc harmonijną całość – zarówno w wyglądzie jak i w niepowtarzalnym smaku.
Aby latte smakowało jeszcze lepiej, można do niego dodać odrobinę syropu o ulubionym smaku, kawałki czekolady, mielone przyprawy, albo rozdrobnione orzechy. Mleko krowie można też zastąpić sojowym czy kokosowym. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku, więc możliwości jest bardzo wiele.
By przyrządzić klasyczne latte wystarczy ekspres do kawy, wybrana kawa w kapsułce, mleko, ulubiony syrop i dodatki. Samo przyrządzenie jest bardzo szybkie i łatwe. Warto na początek wypróbować sprawdzony przepis, który później będzie można modyfikować według własnego gustu.
Aksamitne i delikatne latte orzechowe
Do przygotowania jednej porcji tego pysznego napoju potrzebujemy 100 ml półtłustego mleka, 5 ml syropu orzechowego, kawę w kapsułce Nordic Black, szczyptę gałki muszkatołowej i oczywiście ekspres do kawy na kapsułki. Na początku spieniamy mleko, dodając do niego syrop orzechowy. Zaparzamy kawę w filiżance do cappuccino i powoli wlewamy gorące mleko wraz z powstałą jedwabistą pianką. Wierzch kawy posypujemy świeżą gałką muszkatołową i podajemy zaraz po przygotowaniu. W tym latte każdego smakosza urzeka wyśmienite połączenie delikatnego mleka z syropem i kawą, a napój potrafi rozgrzać nawet w najchłodniejsze zimowe dni.
Jeśli nie możesz się przekonać do picia mocniejszych kaw, spróbuj sama przyrządzić latte, które z pewnością polubisz. Wykorzystując w tym celu ekspres do kawy i urozmaicając ją swoimi wybranymi dodatkami, masz możliwość stworzenia własnego przepisu, który może się okazać ulubionym nie tylko dla ciebie, ale także przyjaciół i bliskich.
Fot. Materiały zewnętrzne